Minister Soerdjan: “Farmers First belangrijk om toonaangevend landbouwland te worden”

Bij de herdenking van de Dag der Agrariërs alsook de launch van de Agrarische Kamer op 7 oktober, is de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Lekhram Soerdjan, stilgestaan bij het concept van Farmers First (de agrariërs op de eerste plaats). De minister is ervan overtuigd dat de agrariërs niet alleen harde werkers zijn, maar ook over alle nodige deskundigheid beschikken. “De agrariërs zijn harde werkers, financiële deskundigen, wetenschappers, experts, bodem- en weersdeskundigen, en ziekte- en plagendeskundigen; een hele collectie van deskundigheid bij elkaar. Echter is er altijd ruimte voor verbetering”, liet Soerdjan weten tijdens zijn toespraak.
Hij twijfelt totaal niet aan de gedachte dat Suriname een toonaangevend landbouwland kan worden binnen de regio. Vooral hoe de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) een prognose heeft gemaakt dat er in de komende tijd circa 5000 professionele landbouwers actief zullen zijn. Soerdjan beseft dat de inbreng vanuit zijn ministerie noodzakelijk is om deze prognose tot een feit te maken. Hij liet doorschemeren dat LVV min of meer reeds bezig is om de agrarische sector te stimuleren. “Om een toonaangevend landbouwland te kunnen worden en over 5.000 professionele landbouwers te beschikken, hebben wij de Farmers First approach nodig.”
Die benadering behelst meer dan alleen de agrariërs op de eerste plaats te zetten. Zo heeft Farmers First betrekking op focus, innovation, resources, science en technology. “We moeten ons daarbij afvragen welke bedrijfsomstandigheden we moeten hebben om te kunnen produceren, zodat we toonaangevend kunnen worden. Dit betekent dat we moeten innoveren. Gezamenlijk of alleen gaan we dat niet kunnen doen, wij zullen partnerschappen moeten aangaan. Behalve de financiële middelen zijn er ook andere resources waar de toegankelijkheid, beschikbaarheid en de prijs bepalend is. En met lokale kennis en internationale expertise, die we vanuit de onderzoeksinstituten moeten halen, kunnen we inderdaad toonaangevend worden.” De overschakeling naar science based technology zal daarbij het voortouw moeten nemen.
Zonder deze 5 pilaren is de weg naar succes niet haalbaar. Ook aan de Economic Partnership Agreement (EPA) en het Agrarisch Kredietfonds (AKF) heeft de minister gedacht. Hij spreekt de wens uit dat het AKF op de agenda van de raad van ministers (rvm) wordt geplaatst en uiteindelijk groen licht krijgt. Zo zullen de agrariërs officieel in staat gesteld worden om kredieten bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) aan te gaan tegen lage rentes. De minister gaf te kennen dat hij samen met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) op korte termijn met de relevante stakeholders om de tafel zal zitten om over de EPA-issues te brainstormen. “Dus de agrariërs hoeven niet meer zo bezorgd te zijn. Wij zullen gecombineerd aan de zaken werken om de standaarden te kunnen behalen. Het gaat niet alleen om als land toonaangevend te zijn, maar ook om voor onszelf veilig voedsel te garanderen”, aldus Soerdjan.
KSR

error: Kopiëren mag niet!