Rasoelbaks: ‘7 kandidaat-juristen worden rechter’

1 Rasoelbaks 7 kandidaat-juristen worden rechter10.821 vonnissen voor strafzaken in zittingsjaar 2017/2018

Het Hof van Justitie (HvJ) is ondanks verschillende problemen erin geslaagd om een groot aantal rechtszaken in het zittingsjaar 2017/2018 af te handelen. Eén van deze is het afhandelen van 6.381 civiele zaken in eerste aanleg. Het betreft de behandeling van 1.192 kortgedingzaken, 1.691 handelszaken, 3.084 familiezaken, 291 beschermingsbevelen en 1.386 echtscheidingen. Ook bij strafzaken is er goed werk verricht met een uitspraak in 10.821 zaken. Wat de misdrijven betreft, hebben 835 ook al een vonnis. 749 volwassen zijn hieruit veroordeeld voor een misdrijf, terwijl 86 jeugdige personen de lijst aanvullen met een vonnis voor een misdrijf. Er zijn 209 uitspraken voor verkeersmisdrijven, 9.756 vonnissen voor verkeersovertredingen. Deze cijfers presenteerde de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, gisteren bij de opening van het nieuw zittingsjaar van de rechterlijke macht. De regering heeft volgens Rasoelbaks goedkeuring verleend voor de benoeming van 7 kandidaat-juristen tot rechter ingaande 1 oktober 2018. Hiermee wordt de werkdruk op de bestaande 19 rechters verlicht.
Hard gewerkt achterstanden uitspraken in te lopen
Gedurende het afgelopen zittingsjaar is er volgens Rasoelbaks hard gewerkt om de achterstanden in uitspraken, met name in hoger beroep, in te lopen en om verlichting te brengen in het aloude probleem van de onderbezetting van de rechterlijke macht en dus van de onaanvaardbare hoge werkdruk. Intussen bleven de civiele en strafrollen met de bestaande 19 rechters zowel in eerste aanleg als in hoger beroep aangroeien met nieuwe zaken. Zo zijn in hoger beroep in totaal 81 strafzaken met een vonnis beëindigd. Hiervan hebben 57 zaken betrekking op een misdrijf, 23 verkeersmisdrijven en 1 overtreding. In hoger beroep is eveneens een vordering geboekt met 194 afgehandelde civiele zaken, 3 afgehandelde ambtenarenzaken en 3 adviezen voor brieven van wettiging. Het hof heeft zich volgens de waarnemend president het afgelopen zittingsjaar geconcentreerd op de productie in hoger beroep civiel, vanwege de enorm opgelopen achterstanden in beslissingen. Deze concentratie heeft erin geresulteerd dat het project “wegschrijven achterstanden in hoger beroep” 201 vonnissen heeft opgeleverd, hetgeen neerkomt op ongeveer 6 maal de productie van het zittingsjaar daarvoor.
Snelheid rechtspraak in januari 2019 van 19 km per uur naar 26 km per uur
De snelheid van de rechtspraak is volgens de magistraat nog steeds 19 km per uur en per januari 2019, met de aanwinst van de 7 rechters wenst het Hof dat op te voeren naar 26 km per uur. “De wenselijke minimumsnelheid van de rechtspraak is wettelijk gesteld op 40 km per uur. Voldoende reden voor ons allen om dit binnen de komende 3 tot 5 jaren te verwezenlijken”, aldus de rechter.
Per januari 2019: sectorvoorzitters en unit- coördinatoren
Voortschrijdend inzicht over een efficiëntere rechtspraak heeft het hof doen besluiten om per januari 2019 sectorvoorzitters en unit- coördinatoren aan te wijzen als leidinggevenden voor de stroomlijning van rechtsprocessen in zowel de civiele en de strafsector. De civiele sector wordt per januari 2019 geleid door rechter Dinesh Sewratan en bestaat uit de volgende units: unit Hof Civiel (coördinator rechter Dinesh Sewratan), unit Handel (coördinator rechter Robert Praag), unit Kort Geding (coördinator rechter Susanna Chu) en unit Familie (coördinator rechter Siegline Wijnhard).
Strafsector per januari 2019 geleid door rechter Charan
De strafsector wordt per januari 2019 geleid door rechter Anandkumar Charan en bestaat uit de volgende units: unit Hof Straf (coördinator rechter Anandkumar Charan), unit Kanton Straf Misdrijven en Overtredingen (coördinator rechter Marie Mettendaf) en unit RC (coördinator rechter Dinesh Sewratan).
FR

error: Kopiëren mag niet!