Minister Dikan: “Hij mag zeggen wat hij wil”

RO-minister Edgar Dikan
RO-minister Edgar Dikan
Op beschuldigingen van de voorzitter van de Commissie Viering 10 Oktober 2018, Leo Brunswijk, dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) geen bijdrage wil leveren met betrekking tot de organisatie van de activiteiten te Drietabbetje, zegt de minister, Edgar Dikan, dat Brunswijk mag zeggen wat hij wil. “Ik wens verder geen reactie hierop te geven”, stelde de minister. Volgens Dikan weet de commissievoorzitter precies hoe zaken zijn gegaan en wat de ware toedracht is. Echter wenst hijzelf niet verder hierover uit te wijden. In een eerder interview met Dagblad Suriname sprak de voorzitter van de commissie zijn misnoegen uit over het feit dat ondanks de commissie een verzoek heeft gericht aan het ministerie voor het leveren van een financiële bijdrage dit werd geweigerd door het ministerie.
Brunswijk gaf aan dat de commissie steun gevraagd heeft aan de overheid. “We hebben niets gehad van de overheid. Men wil niet meewerken aan sponsoring van de trip naar Drietabbetje, terwijl wij hebben begrepen dat er wel SRD 300.000 gereserveerd is voor de Dag van de Marrons. We hebben ook een begroting ingediend bij het ministerie, waar wij gewoon te horen hebben gekregen dat geld op is en dat wij geen geld zullen krijgen. Dat vind ik een zeer kwalijke zaak, omdat het een dag is voor de Marrons. En als een Marrongroep aangeeft dat zij iets wenst te organiseren, zou de regering verplicht gesteld moeten worden om hieraan mee te werken. Als je het toch met het binnenland meent, ga je meehelpen om iets van het binnenland te realiseren”, zegt de commissievoorzitter.
De begroting is gemaakt op basis van 500 mensen. “Onze grootste kostenplaatje is namelijk transport”, zegt Brunswijk. De organisatie zal zowel voor vervoer met de bus als voor de boot moeten zorgen. “Een boot gebruikt rond 5 vaten gasoline. De bootsman neemt daarbij SRD 4000 per trip. Normaal is het duurder, maar men heeft rekening gehouden omdat het gaat om een activiteit voor de marrons. Dan heb je nog de kosten voor de bussen, die de mensen vanuit Paramaribo moeten vervoeren naar Albina. Je praat al gauw over een bedrag van SRD 1600 per bus. Als je ongeveer 200 mensen moet vervoeren, zal je bijna 6 bussen moeten inzetten. Ondanks de huisvesting te Drietabbetje gratis is, is er diesel nodig om in de komende periode de huizen van stroom te voorzien. Voor een vat diesel moet je al gauw SRD 1400 neertellen. Al deze zaken zijn meegenomen in het vaststellen van de begroting. Tot nu toe zitten wij op een bedrag van SRD 237.000. Wij gaan alles eraan doen om binnen dit bedrag te blijven. Het is vervolgens niet goedkoop om zoiets te organiseren”, aldus Brunswijk.
NK

error: Kopiëren mag niet!