SVJ begint met cursus Onderzoeksjournalistiek

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) start op woensdag 3 oktober 2018 met een cursus Onderzoeksjournalistiek voor journalisten. De cursus wordt gefinancierd door de Stichting Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMIF). Het doel van de training is het vestigen van een onderzoeksjournalistieke cultuur bij de Surinaamse media, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat er een gebrek hieraan is in Suriname.
De trainers zijn Sonja Carilho MSc. en Rachael van der Kooye MA. Carilho is milieutechnoloog werkzaam bij de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft meer dan 30 jaar ervaring in haar vakgebied.
Van Der Kooye is een freelance milieu- en onderzoeksjournalist en heeft langer dan 25 jaar ervaring op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Zij is docent Online Journalistiek en Onderzoeksjournalistiek bij de Academie van Hoger Kunst- en Cultuuronderwijs (AHKCO). SEMIF is een milieufonds, opgericht op 27 februari 2008, met onder andere als doelstelling educatie en onderzoek betrekking hebbende op de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen financieel te ondersteunen.
De cursus bestaat uit een training in het onderzoeken van milieuvraagstukken, zoals klimaatverandering, kleinschalige goudmijnbouw, hernieuwbare energie, afvalwater, biodiversiteit en milieubeleid, met de bedoeling tot een duurzame oplossing te komen voor dergelijke uitdagingen. Gekozen is voor de benadering van dergelijke milieuvraagstukken, omdat milieu zich goed leent voor het doen van onderzoek. Gedurende 2 weken zullen de cursisten in het eerste gedeelte van de dag klassikaal desbetreffende theorieën worden bijgebracht, waarna zij in het tweede gedeelte van de dag gedurende een workshop opdrachten zullen verwerken. Na de training/workshop zullen de cursisten 2½ maand onderzoek doen naar de bijgebrachte milieuvraagstukken waarmee Suriname te kampen heeft. De onderzoeksresultaten zullen in een onderzoeksrapport worden vervat, waaruit artikelen zullen worden gepubliceerd in de media.
Aan het eind van de cursus zullen de cursisten in staat zijn milieuvraagstukken te identificeren, analyseren, onderzoeken en te beschrijven, data te analyseren en te visualiseren, basismethoden en technieken van onderzoeksjournalistiek toe te passen in hun nieuwsvergaring, een mensen-, documenten- en dataspoor te volgen tijdens het onderzoek, digitale middelen te gebruiken in het doen van onderzoek, onderzoek informatie te verwerken in een onderzoeksrapport en overtuigende onderzoek artikelen te produceren en te verspreiden.
De training zal worden afgesloten met een certificaatuitreiking aan succesvolle cursisten.

error: Kopiëren mag niet!