Sadar Anjuman bezit vergunning om eigen leden te faciliteren voor begraafplaats Rahemalweg

Onlangs kwam ter sprake de onenigheid over het beleid ten aanzien van de begraafplaats aan de Rahemalweg (Wanica). Zo werd door een lid van de moskee Hasoore Alam verklaard dat de leiding van een andere moskee, te weten Sadar Anjuman, een verbod heeft opgelegd aan niet-leden om gebruik te kunnen maken van deze openbare begraafplaats. Daarbij werd geopperd dat het bestuur van Hasoore Alam een bijdrage heeft geleverd aan het onderhoud van de begraafplaats door periodiek machines in te zetten ter ontbossing. Ook werd meegedeeld dat de voorouders en overleden families van leden van Hasoore Alam al 30 jaren aldaar zijn begraven, waardoor een verbod ineens niet te bevatten is. In de optiek van de president -commissaris van Sadar Anjuman tevens beheerder van de begraafplaats, hadji Mohamed Jacob Rodjan, zijn er halve waarheden verkondigd.
In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat het zekere lid van Hasoore Alam vergat mee te delen dat Sadar Anjuman over een vergunning beschikt om in geval van sterfte van de leden voorzien te worden van een plek op de desbetreffende begraafplaats. Dagblad Suriname mocht inzage nemen in de vergunningsdocumenten. “Onze vereniging bestaat al langer dan 70 jaar. In april 2003 hebben we een vergunning gehad om een deel van de begraafplaats voor onze eigen leden te gebruiken. En niet alleen wij, ook de moskee Himaytoel Islam, heeft een deel van de begraafplaats gekregen. Dus niet de hele begraafplaats is nu openbaar.” Wat betreft de afwijzing om lid te kunnen worden van Sadar Anjuman, gaf Rodjan te kennen dat het niet gebruikelijk is dat een persoon simultaan meerdere lidmaatschappen bezit bij diverse verenigingen/moskeeën. “Het kan toch niet zo zijn dat je een huis bouwt, maar de potten en pannen van iemand anders wil gebruiken. Elke moskee moet zelf een begraafplaats aanvragen.”
Volgens Rodjan is het geen geheim dat een deel van de begraafplaats toegewezen is aan Sadar Anjuman en als gevolg daarvan de periodieke onderhoudskosten moet voldoen. De districtscommissaris (dc) van Wanica Zuid-Oost, Audrey Hankers, is hiervan eveneens volledig op de hoogte. “Wij verbieden bovendien niemand om gebruik te maken van het openbaar gedeelte van de begraafplaats. Men moet ophouden om onzin te verspreiden”, aldus Rodjan.
KSR

error: Kopiëren mag niet!