Rekenkamers spelen een bijzondere rol in verantwoording en transparantie van overheidsfinanciën. De Rekenkamer van Suriname (Rekenkamer) voert haar taken uit conform de artikelen 149 tot en met 152 en 156 van de Grondwet (S.B. 1987 no. 116) en de Wet Rekenkamer Suriname. Hierbij heeft zij het mandaat om controle in de ruimste zin van het woord uit te oefenen op de rekeningen der ontvangsten en uitgaven van niet alleen alle departementen, de districtscommissariaten en de parastatale instellingen, maar ook op particuliere instellingen, natuurlijke personen en rechtspersonen die subsidies en/of financiële bijdragen ontvangen uit ’s lands kas. In het proces van controle komt de Rekenkamer echter heel wat data tegen. Data van verschillende publiekelijke instituten, die in beginsel een zodanig omvang hebben, welke op de traditionele (oude) wijze niet meer verwerkt kunnen worden. Dit vergt innovatie en vooral het gebruik van technologische mogelijkheden.
Een delegatie van de Rekenkamer van China (China National Audit Office (CNAO) bezoekt Suriname in de periode 15 – 18 september 2018 op uitnodiging van de Rekenkamer van Suriname. Tijdens dit bezoek worden onder andere de mogelijkheden voor verruiming van de samenwerking tussen beide instituten besproken. De dialoog met CNAO zal onder andere gericht zijn op een evaluatie over de deelname van auditors van de Rekenkamer aan het Master of Auditing (MAud)-programma. Dit programma wordt mede gecoördineerd door de CNAO, waarvan reeds 2 auditors zijn afgevaardigd. Verder komen aan de orde toekomstige bilaterale samenwerkingen en wel op het gebied van audit alsook op regionaal niveau tussen CNAO en de Caribische Organisatie voor Rekenkamers (Caribean Orginazation of Supreme Audit institution (Carosai). De laatstgenoemde wordt gedaan in het kader van het voorzitterschap van Carosai, dat tot midden 2019 in handen is van Suriname. De Rekenkamer had in het kader van dit bezoek een eendaagse activiteit gepland, waarbij de vertegenwoordigers van CNAO op maandag 17 september 2018 tijdens een lezing het hadden over de invloed van IT op het functioneren van Rekenkamers, met name het auditen van big data.
‘Big data’ is de term dat wordt gebruikt voor gestructureerde en door de mens gegenereerde gegevens, maar ook voor gegevens die ongestructureerd en machine gegenereerd zijn en die zich buiten de bedrijfsgrenzen bevinden. Het integreren van big data-analyse in auditprocessen kan aanzienlijke verbeteringen opleveren in zowel snelheid als nauwkeurigheid van de audit, maar vereist een ingrijpende verandering in mindset en aanpak.
In 2014-2015 heeft de Rekenkamer een pilot-audit uitgevoerd bij het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) over de gebruikte informatietechnologie. De focus was op de effectiviteit van beheer en beveiliging van haar betaalsysteem-data. De Rekenkamer is nagegaan als er een effectief bedrijfscontinuïteitsbeleid bestaat in de organisatie. Het resultaat: er moet een businesscontinuïteitsplan ontwikkeld worden. Dit moet leiden tot betere planning en identificatie van gevaren en zwaktes voor de organisatie. Er moet ook een documentatiebeveiligingsbeleid worden ontwikkeld. Er moet verder ook beveiliging worden toegepast om te voorkomen dat er inaccurate data in het systeem terechtkomen. Dit was de eerste pilot. De Rekenkamer maakt zich klaar voor grotere controlewerkzaamheden, met inachtneming van de voorbereidingen op de nieuwe technologische mogelijkheden.
Kavish Ganesh