Surinamers moeten letten op werkgelegenheid bij contractors ExxonMobil

1 Surinamers moeten letten op  werkgelegenheid bij contractors van ExxxonMobilGuyana zal tegen het jaar 2030 per dag ruim 700.000 barrels olie produceren. Dit is 10 keer meer dan de dagproductie van Trinidad en Tobago, en bijkans 41 keer de dagproductie van Suriname. Dit productieniveau zal Guyana de hoogste per capita olieproducent in de wereld maken. Intussen heeft Guyana 9 olievondsten geregistreerd. Exploratie voor haar kust is nog steeds gaande. Hoe meer olie Guyana zal vinden voor haar kust, hoe meer mogelijkheden voor uitbreiding van de productie in zicht zijn. Deze productie vergt heel veel beweging van menskracht. Hiervoor zullen er duizenden mensen in dienst worden genomen via verschillende contractors. De primaire grote contractors zijn door ExxonMobil al aangetrokken. Deze contractors zullen op hun beurt kleinere service- en ketenbedrijven aantrekken om in hun behoefte te kunnen voorzien. Er zijn volgens Javed Razack, directeur van Ramps Logistics, mogelijkheden voor werkgelegenheid voor burgers in de regio, maar misschien niet op het gebied van de geologische wetenschap en voor ingenieurs zoals men zou wensen.
Honderden bedrijven in de bevoorradingsketen zijn nu al afkomstig uit Trinidad, Guyana, Amerika en Europa. Een aantal van deze bedrijven zet al kantoren op in Guyana. Een aantal gespecialiseerde posities zal nog steeds uit Trinidad komen. Verwachtbaar zal er een shift hierin komen, zodra Guyanesen zo ver zijn om het groter werk over te nemen. Als het gaat om de dienstverlenende sector, kan er nu al een vraag worden gespot rond taxi’s, accommodatie, onroerend goed, catering, vluchten (luchthavens), immigratiedienst, juridische diensten, advertentie en marketing, wervingsservice, medische faciliteiten, ICT, beveiliging, accountants, afvalbeheer, vrachtwagens etc. Technische training is vereist rond deze industrie. Binnenkort zal dat ook starten in Guyana. Culinaire service wordt volgens Razack een belangrijk aandachtspunt. Overheidsinstanties in Guyana zullen ook moeten voorbereiden op de type operaties.
“Suriname heeft hier een mogelijkheid. Staatsolie is een regulator en operator in de olie-industrie. Er is wat expertise hier in Suriname die aan Guyana kan worden ‘uitgeleend’, terwijl zij zelf bezig zijn met het opzetten van hun staatsbedrijf”, stelt Razack. “Besteed aandacht aan de bevoorradingsketen. Kijk niet alleen naar wat ExxonMobil adverteert. Kijk naar al de contractors die ook vacatures adverteren. Allemaal zullen arbeiders in dienst nemen. Er zijn genoeg werkgebieden voor Surinamers om posities in te vullen. Er is ook een mogelijkheid voor de Universiteit van Suriname om mensen te trainen voor deze plekken”, aldus Razack. Nu al leveren 227 bedrijven hun diensten aan ExxonMobil. De primaire werkgelegenheid gaat richting multinationals. Voorbeelden van zulke bedrijven zijn TechnipFMC (37.000 werknemers), Saipem (35.000 werknemers), Moble (2000 werknemers), Stena Drilling (650 werknemers) en SBM Offshore (8300 werknemers). De rest wat overblijft, is nog steeds een grote hap.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!