Oplossen zwerversproblematiek

1 Oplossen van de  zwerversproblematiekPetrusie Madjerin, een medewerker werkzaam bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS), is op 12 augustus gestart met een zwerversproject. Deze medewerker wenst de zwerversproblematiek in Suriname aan te pakken. De launch heeft aan de Waterkant plaatsgevonden. Dit project is in samenwerking met The Positive Movement uitgevoerd, waarbij de mensen zijn gebaad, hebben gegeten en hen een leuke dag is bezorgd. “We hebben verder ondersteuning gehad van de jongens van de barbershop, SWM die voor water en douche heeft gezorgd en het Nationaal Leger heeft ook de nodige ondersteuning geboden”, zegt Madjerin. De initiatiefnemer wenst weer zo een dag te organiseren en wel aan het einde van de maand september op de laatste zondag. “Ik werk zelf al 25 jaar bij PCS en vanwege de ervaring daar opgedaan en de beweging die God in mijn hart heeft gelegd, heb ik besloten om deze groep een helpende hand te bieden.”
Groep heeft weinig tot geen mogelijkheden
Volgens Madjerin wordt deze groep vaak genoeg in een hoek gedrukt. Zij zegt vaak met de mannen een praatje aan te gaan, waarbij ze achter veel problemen is gekomen waarmee deze groep te kampen heeft. “De toegang naar de Stichting Dak- en Thuislozen is in zekere zin beperkt. Er is een aantal regels waaraan de mannen zich moeten houden waar zij, buiten hun schuld om, zich niet aan kunnen houden. Ook bij andere instanties waar de mensen zich kunnen aanmelden, komen zij onder een zekere druk te staan, vooral met betrekking tot de verzekeringen.” Hoewel de zwerver op straat leeft, wordt aan deze, volgens de PCS-medewerker, toch gevraagd of hij verzekerd is wanneer hij binnengebracht wordt voor behandeling. “De persoon verkeert in een kritieke toestand. Ze beschikken niet over een verzekering en hebben heel vaak zelfs geen ID-kaart.” Zij schetst een situatie van een zwerver, die dialyseert en zwerft met een katheter aan zijn hals. Wie let op zijn medicijn of dieet en zijn algehele gezondheid? Vandaar dat zij zich wil inzetten voor deze groep. Er zal iemand moeten zijn die deze groep mannen opvangt en begeleidt.
Huis van de overheid
Madjerin heeft ongeveer 150 mannen geregistreerd. Het zijn wel alleen mannen die in de binnenstad rondlopen. Zij vraagt onder andere dat de overheid een huis voor haar neerzet, zodat deze mannen en plek hebben waar zij de nodige verzorging en begeleiding kunnen krijgen. “Ik ben zelf werkzaam in PCS en ben reeds bezig met psychiaters. Ik wil ze benaderen en vragen hoe we met deze mannen verder kunnen. De meeste van de mannen hebben al een doorloop via de PCS naar een stichting. Ik heb het geloof dat wij deze groep mannen kunnen helpen met de hulp van de samenleving, de overheid, de verschillende instanties en ngo’s. Instanties die de nodige steun willen bieden op welke manier dan ook, kunnen persoonlijk contact opnemen met Petrusie Madjerin op het nummer 8669596.
NK

error: Kopiëren mag niet!