Regering gaat stevig contract met Alcoa tekenen

1Regering gaat stevig contract met Alcoa tekenenDe regering is niet van plan om de bereikte resultaten met multinational Alcoa/Suralco aan de kant te schuiven om slechts bepaalde personen, waaronder ook leden van De Nationale Assemblee, tevreden te stellen. “Er ligt een stevig contract daar op ons te wachten en de regering gaat de zaak tekenen”, zei president Desi Bouterse gisteren op een persconferentie. Uiteraard zal hij De Nationale Assemblee de ruimte geven om de zaken te lezen en mogelijkerwijs vragen te stellen. De president benadrukte dat de regering zich vier jaar heeft beziggehouden met onderhandelingen met Alcoa waarbij topdeskundigen van Suriname en het buitenland zijn betrokken. De resultaten worden volgens Bouterse geschraagd door een kruiwagen aan “high level documenten”. Niet tekenen van de overeenkomst met Alcoa betekent volgens Bouterse, zich aansluiten bij ‘de Bakkers, de Bellie’s, de Neuzen of red Suralco’. “Wel tekenen betekent dat er weer wat voor het land is gedaan.” Het staatshoofd stoort zich eraan dat Surinamers meesters zijn om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden. “Surinamers weten het altijd beter. Als het aan Surinamers ligt, wordt er niks gedaan. We gaan de cultuur niet kunnen veranderen. Babbelen 10, maar wij moeten voor ze werken”, aldus de president.
Surinamers weten precies waar vermist vliegtuig Maleisië is
Zo zou BHP Billiton jaren terug hier een miljardenproject uitvoeren. Dat project zou de voortgang van de bauxietsector voor de komende zestig jaar garanderen. “Maar er is één yo hari yo trusu geweest totdat BHP de stekker eruit getrokken heeft. Dus wij als beleidsmakers moeten weten wie onze mensen zijn en we moeten gewoon de dingen voor ze doen”, stelt de president. Volgens het staatshoofd is er ook kritiek wanneer de regering een brug wil bouwen. “Dan vinden zij dat er geen schip eronder zal kunnen. Dan horen zij dat die brug 50 meter is, dan pikin mang no mang abra a broki of i tank no furu en gasoline gwa baka en a oto o go stik. Dan gaan ze brood met brug eten. Er is een vliegtuig opgestegen van Maleisië en is nooit aangekomen. China, Amerika en Rusland weten niet waar het is, maar die Surinamers kunnen je precies zeggen waar het vliegtuig is. We zijn grappige mensen. We weten het altijd beter. Laten zij hun verhaal vertellen hoor, maar wij gaan rustig verder”, aldus de president.
Surinamers weten meer over voetbal dan Clarence Seedorf
De president zei dat een sporticoon als Clarence Seedorf hier met zijn netwerken en kapitaal wilde komen voor het opvoeren van het voetbal. Ook dit project is niet doorgegaan. “Surinamers zeggen gewoon aan Seedorf: ‘Wat gaat Seedorf over voetbal vertellen wat wij al niet weten’. En dan zijn wij nog precies daar waar wij begonnen zijn. Dan klagen wij dat Bahama’s van ons wint. Dus Surinamers blijven praten, maar wij blijven dingen doen”, aldus Bouterse.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!