Vereniging Sportjagers en Vissers Suriname wil mindshift

De Vereniging Sportjagers en Vissers Suriname (SJVS) heeft als hoofddoel om het verantwoord sportjagen en sportvissen in Suriname te bevorderen. De voorzitter Helmond Proeve zegt zich ervoor in te zetten dat jagers zich houden aan de wet. Hierbij is het van belang dat het publiek begrijpt dat de organisatie niet zomaar het jagen promoot. “Er zijn regels en wij willen dat die worden nageleefd”, zegt Proeve. Ook de verantwoordelijkheid voor het milieu is belangrijk, verklaart de voorzitter.
Op clubavonden informeert de organisatie onder andere hoe het onnodig doden van dieren te vermijden. Ook het gedrag komt aan de orde. De organisatie telt 14.000 aspirant-leden. Mensen worden onderwezen over verschillende onderwerpen, daarnaast is er aandacht voor gedragscodes. “Jagen is een vak waarbij je moet weten wat je moet doen, zo leer je hoe je dieren niet onnodig laat lijden”, vertelt Proeve.
Volgens Proeve gaat de overheid niet vrijuit. “In 2002 is door de overheid een wet aangenomen waarbij elke jager een test moet afnemen. Dit is nooit gebeurd, het wordt wel gedoogd. Op grond van het Jachtbesluit uit 2002 is vereist dat elke jager beschikt over een geldige jachtakte en met succes een jagerstest moet hebben doorlopen. Het gevolg is dat mensen met een wapen heel veel kennis en vaardigheden ontberen. Sommigen hebben geen flauw idee wat een natuurreservaat is.”
De vereniging communiceert zoveel mogelijk met de leden. “Mensen worden erop gewezen dat de regels voor een ieder gelden. Je moet weten wat een natuurreservaat is en met hoeveel patronen je het bos in mag. Over al dit soort zaken geeft de vereniging informatie, omdat een behoorlijke groep nog niet ervan bewust is dat men boetes of zelfs gevangenisstraf riskeert. In principe zou de overheid deze informatieverstrekking moeten doen. Het is bovendien belangrijk dat men de veiligheidsregels in acht neemt, elk ongeluk met een wapen is er een te veel. Wat je vaak ziet is dat pas wanneer het fout is gegaan, mensen bij ons komen voor hulp. Meestal is dan hun wapen in beslag genomen. Het kan ook gebeuren dat de inbeslagname hun auto inclusief buit betreft.”
Proeve geeft nog een voorbeeld waarom de juiste informatie zo belangrijk is. “Je mag 100 patronen in je bezit hebben als je gaat jagen volgens de wet. Heb je 101 patronen in je bezit, dan ben je al in overtreding”, zegt de SJVS-voorzitter. “Vandaar dat we de mensen oproepen om met ons in contact te komen, zodat we dit soort informatie kunnen geven.”
De vereniging staat ook stil bij de relatie tussen jachtopziener en jager. Jagers kunnen hun ervaringen delen met de vereniging zodat daar waar nodig de relatie met de jachtopzieners kan worden verbeterd. De vereniging streeft ernaar dat ook van de jachtopziener gezegd kan worden dat die de beste kameraad is van de jager. Proeve zegt dat de jachtopziener er niet alleen is voor het uitdelen van boetes, maar ook voor kennisoverdracht en begeleiding. “Er moet een mindshift komen waarbij zaken anders worden benaderd.”
De vereniging zet zich maximaal in om een goede band te hebben met alle actoren, ook met Natuurbeheer. Proeve zegt dat instanties niet zouden moeten kijken naar hoeveel aanhoudingen ze op jaarbasis hebben verricht, maar de nadruk op bewustwording zouden moeten leggen.
Wie het nieuws volgt, weet dat er regelmatig mensen worden betrapt met bijvoorbeeld rode ibissen, jaguars of ander wild. Proeve zegt dat er onderscheid gemaakt dient te worden tussen de mensen die hij vertegenwoordigt, de sportjagers en –vissers, en de commeciële jagers. “Sportjagers gaan af en toe naar het bos, terwijl de commerciële jager van de jacht leeft. De commerciële jagers zijn regelmatig zo niet dagelijks in de bossen. Zij leven ervan, de sportjager verkoopt niet.”
“De dienst ’s Lands Bosbeheer (LBB) zou een strakker beleid moeten voeren”, zegt proeve. “Juweliers verkopen de tanden van jaguars in de stad. Waarom zou je honderd kilometer naar het bos moeten gaan om iemand te controleren die een konijn heeft geschoten?” Proeve zegt dat men in de stad kan beginnen, en op de hoek van de straat de verkoop van beschermde dieren al kan aanpakken. “Het beleid moet erop gericht zijn dat men niemand laat gaan, er moet niet met twee maten worden gemeten. Iedereen die de wet overtreedt moet gestraft worden”, aldus Proeve.
RB

error: Kopiëren mag niet!