Santokhi : ‘Softball deel 2, de sterilisatie van West-Suriname’

2Softball deel 2Gisteren besteedde Dagblad Suriname aandacht aan de Alcoa-kwestie, waarbij Chan Santokhi zijn licht liet schijnen over deze zaak. De VHP-voorzitter ging ook in op enkele andere zaken. De parlementariër zei onder andere dat in het parlement is aangegeven dat aan de ontmanteling van Suralco een halt moet komen. Hierop heeft de vicepresident niet gereageerd, hetgeen Santokhi ziet als een bevestiging dat de regering onder druk staat om uitvoering te geven aan datgene wat de Surlaco wil. Een niet bij naam genoemd Nederlands bedrijf zou inmiddels door Alcoa zijn gecontracteerd om de ontmanteling uit te voeren. Santokhi vraagt zich af wat dit contract inhoudt en vooral wie dit gaat betalen?
De benodigde materialen zijn door Alcoa destijds invoerrechtenvrij geïmporteerd. De parlementariër geeft aan dat deze materialen miljoenen waard zijn en onbekend is waar deze nu naar toe gaan. Verder vraagt de politicus zich af wat de staat zal verdienen aan de uitvoerrechten. Opvallend is ook dat er reeds een verklaring door de regering is gegeven dat Surlaco/Alcoa geen wanprestatie heeft geleverd. Hiermee ontneemt Suriname zichzelf elk argument om dit juridisch te bevechten. “Enge partijpolitieke belangen prevaleren boven het nationaal belang”, zegt de politicus. “Door deze handeling kan je niet meer naar de rechter of naar internationale instanties.”
“Het is de onderhandelingscommissie na vier jaar onderhandelen niet gelukt om een gunstig resultaat voor Suriname te behalen, want Alcoa vertrekt en de plant wordt ontmanteld. Wat wel is gelukt, is dat West-Suriname wordt gesteriliseerd. Dit steriliseren houdt in dat niemand iets mag doen in het gebied. Er is een studie gedaan om de wereldmarktprijs te beheersen. Als West Suriname vrijkomt, is er genoeg bauxiet waardoor de wereldmarktprijs omlaag gaat. Dit staat in de MOU”, zegt Santokhi. De MOU is eerder door het parlement afgewezen.
“De dam zal pas in 2019 in handen komen van de staat, omdat Alcoa 200 miljoen dollars ontvangt van de staat. Tot die tijd wordt het geld gehaald uit de zakken van het volk”, aldus Santokhi. Hij noemde deze koers geen hardball van Alcoa maar softball van de regering.
RB

error: Kopiëren mag niet!