Nog geen directeur EAS

De raad van toezicht (rvt) van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) is nog niet klaar met het aanstellen van een directeur. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson, had verwacht dat tegen 1 juli 2018 de EAS operationeel zou zijn. Dit zei hij ook eerder in gesprek met Dagblad Suriname. Dave Abeleven, directeur van NH, die tevens betrokken is binnen de rvt, stelt dat er nog voorbereidingen worden getroffen. Er moesten financiële middelen vrijkomen voor de EAS om te kunnen opereren. Abeleven meent dat het niet correct zou zijn om nu al een directeur aangesteld te krijgen voor een organisatie, waar er nog geen faciliteiten voor te zien zijn. Daarnaast zou het betalen van een directeur die nog niet behoorlijk kan werken, ook niet correct zijn.
“Wij zijn bezig om zeker zoals de wet aangeeft de financiële middelen vrij te maken in samenspraak met het ministerie van Financiën”, stelt Abeleven. Tegelijkertijd zal het aanstellen op voordacht van de rvt gaan. Dat proces is nog in opstart. “Op het moment dat de directeur wordt aangesteld, zal die direct moeten kunnen beginnen met zijn werk”, zegt Abeleven. Er klinken al geruime tijd namen in de wandelgangen van NH voor de post van een directeur bij de EAS. Een daarvan is bijvoorbeeld Energievoorzieningsdeskundige Michael Kopinsky. Abeleven wilt echter nog geen namen noemen.
De benoeming van de directeur zou eerst in de maand april moeten plaatsvinden, en vervolgens weer in juli. In april werd de raad van toezicht op de EAS geïnstalleerd door de NH-minister. Bij de installatie gaf de minister de raad mee dat hij enkele zaken van hen verwacht bij de uitvoering van hun taken. Ten eerste verwacht hij van de leden dat zij hun onafhankelijkheid te allen tijde waarborgen, zoals opgenomen in de wet, door zich te laten assisteren door een externe accountant en subjectexperts bij de uitvoering van hun taken. Ten tweede vormen ze een belangrijke factor in het creëren van maatschappelijk draagvlak voor de activiteiten van de EAS door de terugkoppeling met hun respectieve organisaties. Ze mogen niet vervreemden van de organisaties die ze voorgedragen heeft en dienen actief terug te koppelen met deze organisaties.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!