Adekus Alumni maken kennis met A3

2Adekus Alumni maken kennis met A3 11“De studenten van vandaag vormen samen met de afgestudeerden, het meest zichtbare product van onze universiteit.” Dit stelt Jack Menke, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus). Steven Mac Andrew is voorzitter van de Adekus Alumni Associatie (A3). Op 1 november 2018 bestaat de universiteit 50 jaar. In deze 50 jaren is er nooit formeel een alumni-organisatie formeel opgericht, om aan het natraject van student zijn aandacht te besteden. “Kennis als motor voor ontwikkeling” is het thema van het 50-jarig jubileum. Het thema wordt ook door de A3 opgepakt. “Wij hebben de kennis nodig van een ieder om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van Suriname”, stelt Mac Andrew.
Er is geconstateerd dat voormalige studenten weinig contact hebben met de universiteit en onderling. “Je komt ze vaak tegen, maar discussies voeren van een wetenschappelijke aard, vindt in zeer geringe mate plaats. Er wordt ook weinig wetenschappelijke onderzoek verricht. Er zijn ook weinig wetenschappelijke publicaties”, vertelt Mac Andrew. Er is een zwakke participatie geconstateerd voor wat ontwikkelings-en maatschappelijke vraagstukken betreft, welke gedegen wetenschappelijke informatie vereist.
De gewenste situatie wordt in ieder geval een actieve A3. Men zal kennis moeten promoten, wetenschappelijk onderzoek stimuleren, regelmatig kennisontwikkelingsbijeenkomsten organiseren en op bewijs gebaseerde beleid stimuleren.
Het streven op kort termijn is om in november de A3 te proclameren. Daarna zal het oprichtingsbestuur werken aan de interne organisatie, om vervolgens in 2019 interne verkiezingen te organiseren. Tot nu toe zijn er middels een online database ruim 550 alumni aangemeld. De A3 moet vervolgens werken aan een 5-jaren-plan. Het allerbelangrijkste waar de associatie aan zal moeten werken, is de eenheid tussen alumni.
Mac Andrew eindigde met een geleend gezegde: “Geen enkel volk zal tot volle wasdom komen, als die belast is met een minderwaardigheidscomplex”. Hij denkt dat kennis toch een van de manieren is om het minderwaardigheidscomplex tot het verleden te laten behoren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!