Suriname moet kwestie braindrain oplossen

2Suriname moet kwestie braindrain oplossen 1Voor de AdeKUS Alumni Associatie (A3) is het geen verrassing dat de universiteit sinds haar bestaan ruim 6300 alumni heeft afgeleverd. Volgens Steven Mac Andrew, A3 voorzitter, is in 50 jaren in ieder geval de nodige output geleverd. “Een punt blijft echter nog dat in Suriname ongeveer 2% van de bevolking tertiaire opleiding heeft genoten. Dat is nog steeds een zorgelijk punt. Ook al heeft AdeKUS output gehad, geeft dit getal aan dat er ook nog een braindrain heeft plaatsgevonden”, stelt Mac Andrew. Emanuel Scheek, vertegenwoordiger van de studenten in het bestuur van de universiteit, stelt dat studenten ‘de geldende factor’ zijn op de universiteit. De alumni aan de andere kant moeten de geldende factor zijn wanneer zijn buiten de universiteit belanden.
Scheek meent dat de universiteit een significante bijdrage levert aan de maatschappij. “Mensen vergeten heel vaak hoe belangrijk het is dat je mensen op zo een hoog niveau kunt opleiden, en dat ook in eigen land. Jouw land is niet afhankelijk van anderen, maar van jezelf. Als wij inderdaad de power van deze alumni zullen inzetten, dan hebben wij een grote denktank die Suriname naar hoogtes kan brengen”, stelt hij. De braindrain, waar Mac Andrew het over heeft, zou volgens Scheek wat huiswerk vergen.
“Als je over de hele linie kijkt binnen het beleidscentrum, dan zijn de mensen in de hogere posities niet altijd de hoogopgeleiden. Zo begrijp je waarom er braindrain plaatsvindt. Kijk maar naar hoe mensen die in het buitenland studeren geaccommodeerd worden in het buitenland. Dan begrijp je ook waarom onze mensen, wanneer zij eenmaal zijn afgestudeerd, wegtrekken”, voert hij aan. Suriname moet naar zijn mening goed beleid uitzetten om zijn mensen die kennis opdoen, daadwerkelijk in te zetten voor de ontwikkeling van het land.
Hij refereert aan een verhaal van een bezoek van de gewezen Guyanese president Bharat Jagdew aan Suriname. “Toen hij hier op bezoek was, is hij samen met de president naar de universiteit geweest. Hij heeft daar gewoon gezegd: ‘wanneer je bent afgestudeerd, kun je naar Guyana komen, en daar accommodeer ik jou. Je krijgt een huis, een baan etc. Dat mensen dat soort dingen kunnen zeggen in jouw land, terwijl jouw president daar zit, moet niet kunnen. Wij moeten onze mensen hier kunnen houden”, meent Scheek.
Het land moet volgens Scheek aantrekkelijk gemaakt worden voor mensen die hun best doen om kennis op te doen en die vervolgens hier kunnen worden ingezet.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!