Na enkele vermoeiende vertragingen en uitgestelde vluchten is het Robotics Team Suriname terug in Suriname, drie dagen later dan gepland. In Mexico City heeft Team Suriname in totaal in alliantie verband 5148 punten weten te behalen. Op de lijst van in totaal 161 teams zijn er slechts 54 teams, die een aantal van 5000 en meer punten hebben gehaald. Dat Suriname in deze reeks zit, en gezien de robot Sweef Teki 2.0’s prestatie op het veld, betekent dit, dat onze jongeren een ontwerp van een robot hebben neergezet welke functioneel relevant en dus effectief heeft kunnen deelnemen aan de ENERGY Impact Challenge. Ook de ondersteuning die Team Suriname heeft geboden aan enkele andere teams in Mexico, getuigt van een practische skillset en theoretische kennis van Robotics, welke op een goed niveau zit voor wat betreft deze jaarlijk terugkerende Internationale FGC games bestemd voor studenten tussen de 14 – 18 jaar.
In totaal heeft elke land 8 games gespeeld. Van de 8 heeft Suriname 3 in alliantie verband gewonnen. Bij de eerste wedstrijd viel de robot van team Malawi uit, waardoor Suriname en St. Kitts & Nevis het alleen moesten opnemen tegen 3 andere robots. Ondanks het twee tegen 3 was, heeft het team 546 punten weten te scoren, tegenover een score van 925. De FG games worden ook wel een ‘copetition’ in plaats van een ‘competition genoemd. Dit omdat het voornaamste doel is om samenwerking te stimuleren. Teams communiceren met elkaar om elkaars robot te helpen verbeteren, zodat deze het tegen 3 andere kan opnemen. Binnen een roulatie systeem van alliantie partners, daagt de opzet van het evenement, de studenten uit, om elk land te ondersteunen in m.n. de maanden van voorbereiding naar de wedstrijden toe, omdat je niet weet met wie je in alliantie geplaatst zal worden. Voor het bewerkstelligen van samenwerking en het bieden van ondersteuning worden verschillende mogelijkheen beschikbaar gesteld. Pas als je op het veld 6 goed functionerende robots hebt wordt het echt spannend, want dan is het niet alleen de robot performance maar ook de succesvolle uitvoering van de team strategie en de samenwerking welke echt getoetst kunnen worden.
Het scoren van een hoog aantal punten vertaalt zich in effectieve cooperatie, goede communicatie, afstemming en een binnen 2.5 minuut beheerste succesvolle uitvoering van de alliantie strategie op het gameveld. Het gaat allemaal om de team performance op het veld als daarbuiten. Noemenswaardig is match 121, waarin Suriname en Nederland beide in blauwe alliantie zaten, samen met Team Maleisië. De door de teams uitgedachte samenwerkingsstrategie werd succesvol uitgevoerd en ze werden beloond met een 660 punten winst over de 450 punten van de rode alliantie (team Europa, Botswana en Lesotho).
Op de FG ranking lijst endigde Suriname uiteindelijk op plek 103 met een totaal van 5148 punten, terwijl Nederland komt op spot 142 met een totaal aantal punten van 4031 punten en Maleisië op spot 121 met een totaal van 3980 punten. De FG ranking is allereerst gebaseerd op het aantal gewonnen matches en daarna op het aantal geaccumuleerde punten. Met 3 gewonnen matches van de 8 krijgt Suriname 6 ranking punten uit een maximaal van 16 en hierdoor komt zij op plek 103. Op plek 1 staat Team Romania (7868 punten), daarna Team USA (5952 punten) gevolgd door Team Singapore (7367 punten) en daarna Team Mexico (6894 punten). Guyana die in de top 10 zat vorig jaar eindigd op plek 89 (3682 punten). Na team Suriname volgen Teams uit diverse opvallende ontwikkelde landen zoals Sweden, Canada, Rusland, Nederland, Frankrijk, Belgie, Portugal en Australie.
Jammer was het, dat het niet alle teams is gelukt om af te reizen vanwege diverse redenen w.o afgewezen visa. Zij die wel aanwezig konden zijn hebben relaties kunnen bouwen, nieuwe vrienden kunnen maken, hebben strategien leren uitdenken en implementeren, elkaars robot designs kunnen bekijken, daaruit kunnen leren en hebben elkaar ook geholpen om samen gereed te zijn voor de matches. Teams van wie b.v. de robot bestuurder niet kon afreizen hebben ondersteuning gehad van robot bestuurders van andere landen, zodat deze alsnog hun wedstrijd konden spelen met genoeg studenten. De ‘spirit of cooperation’ is duidelijk het grootste component binnen de FG games en het is een lust om te zien hoe de studenten elkaar ondersteunen wanneer de robot van een team het plotseling niet doet. De positieve instelling van de studenten en de dankbaarheid om deel te mogen zijn van de FG familie was duidelijk zichtbaar. We kunnen ons slechts inbeelden, welke type samenwerkingen er uit dit netwerk zal kunnen voortvloeien in de toekomst.
Met deze succesvolle uitvoering van FGC Mexico City 2018 heeft de organisatie, FIRST Global, nogeens jongeren uit meer dan 150 landen in de wereld bij elkaar gebracht en leren communiceren, samenwerken, elkaar vertrouwen met als doel om in de toekomst als een ‘global community’ te werken aan het helpen oplossen van werelduitdagingen middels gebruik van Science en Engineering.
Ook het doel van Stichting Young Help Suriname om Surinaamse jongeren te versterken middels inspirende ervaringen en practische skills building op het gebied van STEM en Innovatie is bereikt. Niet alleen hebben de jongeren nieuwe practische robotics skills ontwikkeld, maar ze hebben daarmee ook andere landen ondersteund en hebben ze internationaal ervaring opgedaan op een platform met 161 teams: een globaal STEM en Innovatie Platform, waarvan Suriname zich trots deel mag noemen.
Wij danken nog eens de sponsoren en supporters van het Team m.n. de hoofdsponsor IDB en overige supporting sponsors w.o. Ashwin Adhin, Raghoebarsingh Constructie Maatschappij N.V., Go-Fundme donateurs alsook andere individuen voor hun andersoortige bijdrage. Special dank gaat uit naar het vrijwilligers team van Stg. Young Help Suriname, m.n. de Junior project Coördinator, Shivani Jhagroe, zonder wie de uitvoering onmogelijk zou zijn gebleven.