Britten willen meer beurzen verstrekken aan Surinamers

Student Zylenna Darson (l) en ambassadeur Ray Davidson (foto: Regilio Derby)
Student Zylenna Darson (l) en ambassadeur Ray Davidson (foto: Regilio Derby)
Zylenna Darson, gewezen exploration officer bij de NV Grassalco, is door de Britse Chevening als enige uit Suriname uitgekozen om vanaf september 2018 in het Britse Koninkrijk te mogen studeren. Zij zal International Mineral Resources Management studeren aan de University of Dundee in Scotland.
Chevening
Chevening is een internationale beurs van de Britse regering, gericht op het ontwikkelen van wereldleiders. Gefinancierd door het Foreign and Commonwealth Office (FCO) en partnerorganisaties, biedt Chevening twee soorten beurzen aan – Chevening Scholarships en Chevening Fellowships – waarvan de ontvangers persoonlijk worden geselecteerd door Britse ambassades en hoge commissies over de hele wereld. Chevening biedt een unieke kans aan toekomstige leiders en beïnvloeders van over de hele wereld om zich professioneel en academisch te ontwikkelen, op grote schaal te netwerken, de Britse cultuur te ervaren en een duurzame positieve relatie met het Britse Koninkrijk op te bouwen.
Suriname
Van het jaar waren er uit ruim 160 landen, ongeveer 6000 applicaties. Uit de 6000 zijn er ruim 1000 uitgekozen. Uit Suriname hebben 61 mensen deelgenomen aan de beursaanvraag. Darson was de enige die met succes erdoor heen kwam.
Ray Davidson, plaatsvervangend ambassadeur van de British High Commission Georgetown, stelt in gesprek met Dagblad Suriname dat deelname aan zo een beurs heel enerverend kan zijn. Darson heeft een jaar lang moeten doen over het verkrijgen van groenlicht, omdat er heel wat screenings plaatsvinden, om te zien als de kandidaat wel in staat zal zijn de gekozen studie aan te kunnen. Tot nog toe is Darson pas de derde student uit Suriname die deelneemt aan dit programma. De deelnamecijfers van Suriname zijn laag, gezien weinig Surinamers participeren aan de aanvragen, en vervolgens weinig Surinamers de screening succesvol doorlopen. Davidson noemt als voorbeeld het niveau van Engels dat vaak een probleem is. “Surinamers spreken wel goed Engels, maar het technisch Engels is vaak waar men over struikelt in dit programma”, stelt hij.
Darson zelf zegt heel strak proces achter de rug gehad te hebben. Zij kon delen dat er momenten waren waarop zij gewoon wilde opgeven (omdat er veel formaliteiten zijn waaraan voldaan moet worden). “Aan het eind merk je wel dat het allemaal waard is, want op 3 september begin ik met mijn studie”, vertelt zij verheugd.
Voorgaande studie
Darson is afkomstig van vwo. Zij had een S-pakket. Vervolgens doorliep zij een bachelorstudie bij de IBW University in Mining and Resource Engineering. Ook de directeur van het IBW University, Guillermo Samson, blijkt super blij te zijn om te mogen vernemen dat een product van zijn instituut het nu verder kan schoppen. Dat zij vooralsnog als enige uit Suriname uitgekozen is, getuigt naar zijn zeggen van de kwaliteit die het IBW aflevert. Darson was immers ook de eerste student die van het bachelorprogramma Mining and Resource Engineering bij het IBW afstudeerde.
Zij keert na een jaar studeren in Scotland terug naar Suriname. Daartoe is zij ook verplicht volgens de Chevening regels. Haar ambitie is om bij terugkeer voldoende bagage te hebben om vooral aandacht te besteden aan het oplossen van vraagstukken rond de kleinschalige mijnbouw in Suriname. Davidson en Darson wensen Surinaamse studenten te motiveren om uit te kijken naar dit soort mogelijkheden. “Er zijn veel beurzen (mogelijkheden) die onbenut blijven”, stelt Darson. Alvorens zij vertrekt, is zij van plan informatiesessies te organiseren voor studenten. Nieuwe aanvragen voor Chevening Scholarships en sommige Fellowships zijn sinds 6 augustus 2018 open en sluiten in november. Er wordt door de Britten een campagne opgestart om dit programma in Suriname meer bekendheid te geven, om meer Surinamers de gelegenheid te bieden hiervan te kunnen profiteren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!