De waarnemend korpschef, Robert Prade, heeft de speech van de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw voorgelezen tijdens bij de launch. De minister kon vanwege omstandigheden niet aanwezig zijn bij deze zevende editie, een jaarlijks terugkerende activiteit van de Suriname 15-15 verkeersveiligheidsmaand. Volgens de minister is dit in feite een formele activiteit van het ministerie van Justitie en Politie, maar de implementatie daarvan geschiedt samen met andere verkeersrelevante actoren, alsmede maatschappelijke groepen en individuen. De verkeersveiligheidsmaand duurt 30 dagen en loopt elk jaar van 15 augustus tot en met 15 september. Het thema voor dit jaar is: Tranga rij, na dede!
“Veiligheid is geen vrijblijvende situatie, maar een grondrecht (artikel 16 Grondwet) dat door een ieder gerespecteerd, gewaarborgd en beschermd moet worden; ook het verkeer mag daaraan geen afbreuk doen”, zegt de minister in zijn speech. Suriname heeft samen met 150 andere landen de Moscow Declaratie om het verkeer wereldwijd veiliger te maken op 20 november 2009 goedgekeurd en ondertekend. De declaratie is geamendeerd door de VN-vergadering. Deze heeft in mei 2011 de periode 2010-2020 uitgeroepen tot Decennium van de Verkeersveiligheid. In de finale tekst van de Sustainable Development Goals, die zijn aangenomen door de lidstaten van de Verenigde Naties in 2015, zijn er ook expliciet verkeersveiligheidsdoelen opgenomen. De minister wil uiterlijk in 2020 resultaten merken in minder verkeersincidenten, minder verkeersdoden, minder (zwaar) gewonden, minder ziekenhuiskosten, en minder materiële schade. De verkeersituatie in Suriname is de afgelopen jaren drastisch veranderd: enorme toename van motorvoertuigen (tot boven de 200.000), meer wegen, met als gevolg meer verkeersincidenten, meer verkeersgewonden en meer verkeersdoden. De verkeerssituatie stelt ons dus voor enorme uitdagingen. Het Korps Politie Suriname heeft de opdracht om extra aandacht aan de verkeerscriminaliteit te besteden. Hierbij denkt de minister onder andere aan de aanpak van de donkere ruiten. Het zichtbaarder worden van de politie en het opvoeren van de verkeerscontroles c.q. roadblocks.
“Het beleid met betrekking tot de aanpak van de verkeerscriminaliteit richt zich niet alleen op repressie, maar wij werken en we zijn ook preventief bezig. Als ministerie zijn we daarom de netwerkpartners, zoals het Korps Verkeersvrijwilligers Suriname (KSV), het bedrijfsleven en ngo’s, die een bijdrage leveren aan een veilig verkeer in ons land, zeer erkentelijk. Wij willen samen met u kijken naar meer mogelijkheden om het gedrag van de weggebruikers positief te beïnvloeden.”
De meeste verkeersongevallen zijn te wijten aan het rijden met een zeer hoge snelheid. De minister roept daarom van deze plaats uit de totale samenleving op om het wangedrag in het verkeer achterwege te laten. Hij vraagt daarbij om steeds alert te zijn in het verkeer en steeds onder alle omstandigheden rekening te willen houden met de medeweggebruikers.
Saskia Bandhan