Op woensdag 8 augustus is in het Naks centrum een presentatie verzorgd voor leden en geïnteresseerden over suikerziekte in relatie tot dementie. Dokter Liesbeth Berggraaf was uitgenodigd om dieper in te gaan op suikerziekte, dementie, de relatie tussen deze twee zaken en de maatschappelijke gevolgen. Berggraaf is zowel diëtiste als maatschappelijk werkster en verpleegkundige gespecialiseerd in dementie. Diabetes oftewel suikerziekte is een stofwisselingsziekte, waarbij er geen of onvoldoende effect is van de insuline op glucose in het bloed. Glucose wordt opgenomen in het bloed wanneer het eten wordt verwerkt. Indien de glucose niet in de cellen wordt opgenomen, stijgt de hoeveelheid in het bloed. Dit wordt hyperglycaemie genoemd. Een normale nuchtere waarde is 7 mmol/l. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, van ruim 50 ziektes, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer. Bij dementie gaan de cellen in de hersenen kapot. Soms kunnen echter de verbindingen tussen de cellen kapot gaan. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest men steeds meer regie over zijn eigen leven en wordt de persoon steeds afhankelijker.
Verband tussen alzheimer en diabetes
Steeds meer onderzoeken geven aan dat alzheimer en diabetes gerelateerd zijn. Onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen van 60 tot 70 jaar met kenmerken van diabetes, een hoge bloedsuiker of insulinegehalte in hun bloed hadden, waardoor ze 3 – 6 keer meer kans hadden op plaques (ook wel Alzheimer-eiwitten genoemd) in de hersenen. Dit zijn samenklonteringen van eiwitten die vaak aanwezig zijn bij Alzheimer. Deze plaques hoeven geen Alzheimer te veroorzaken, maar ze zijn relatief wel vaak aanwezig bij mensen die lijden aan deze hersenziekte. Er is ontdekt dat mensen met de hoogste gehaltes aan bloedsuiker en insuline het vaakst plaques in hun hersenen hadden. Er zou bovendien ook een andere factor kunnen zijn die zowel de dementie als suikerziekte veroorzaakt. Toch is een verband tussen de twee ziektes goed verklaarbaar. Wanneer insuline teveel stijgt, kan dit enzymen vertragen die moeten voorkomen dat er een teveel aan eiwit ontstaat, die op zijn beurt weer leidt tot plaques.
Voorkomen van dementie
Als iemand ongezond leeft, neemt daarmee de kans op dementie toe. De belangrijkste risico’s zijn roken, ongezond gewicht, te weinig bewegen, hoge bloeddruk, suikerziekte, te weinig sociale en mentale activiteiten en depressie. We kunnen allemaal het risico op dementie verkleinen door de risico’s te verkleinen en goed te zorgen voor onze hart- en bloedvaten en onze hersenen actief houden. Overigens, hoe ouder, hoe groter de kans is op dementie. Vandaar dat het zeer belangrijk is om zich na het 35ste jaar bij de huisarts te laten screenen.
NK