De Surinaamse samenleving moet bewust zijn en blijven dat er malafide personen en organisaties zijn met als doel zich geld van burgers op een oneerlijke wijze toe te eigenen. Nog altijd bereiken berichten de Centrale Bank van Suriname dat vormen van beleggingen worden aangeboden, waarvoor al waarschuwingen zijn uitgegeven. Deze beleggingen, vaak onterecht investeringen genoemd, kunnen eerder als dobbelen worden aangeduid.
Uitgaande van haar verantwoordelijkheid om het publiek te beschermen tegen financiële risico’s, acht de Bank het haar plicht zorgwekkende ontwikkelingen als deze periodiek onder de aandacht te brengen van de samenleving. Nog altijd bereiken berichten de bank, van burgers die ernstig benadeeld zijn met dergelijke misleidende activiteiten. Het is kenmerkend dat overal ter wereld, waar het economisch minder voortvarend gaat, malafide personen en organisaties deze omstandigheid als hun kans schoon zien om burgers te verleiden tot het nemen van grote financiële risico’s. Hierbij worden goed doordachte methoden gebruikt, die vertrouwenwekkend overkomen en vooral gouden bergen beloven. Hoe het ook zij, die komen steeds neer op ‘ponzi schemes’, vernoemd naar meester oplichter Charles Ponzi, die in de VS dit systeem heeft gebruikt om mensen op te lichten. Dit systeem wordt ook uitgebeeld als een piramidespel, gelet op de structuur hoe het werkt. Het begint met een klein aantal mensen (de top van de piramide) die voor hun eigen winst steeds anderen erbij moeten betrekken en zo verder. Er wordt hierbij gewezen op de aanlokkelijke winsten, die de eersten wel hebben opgestreken. Dat hoort echter in het plan van de uitvoerders van dit systeem om potentiele slachtoffers te verleiden tot het nemen van risico met hun geld. De uitkomst is echter altijd het zelfde; het systeem loopt uiteindelijk vast en degenen die later zijn ingestapt, raken al hun geld kwijt. Wanneer men dan rekenschap hierover wil vragen, zijn de vertegenwoordigers van deze malafide organisaties ineens onbereikbaar.
Sinds enkele jaren wordt het fenomeen crypto currencies, of virtueel geld, vooral bekend onder de naam Bitcoin, gebruikt in deze verderfelijke systemen. Ook in Suriname wordt dit nu aangeboden als een lucratieve manier om snel rijk te worden. De beloften die hierbij worden gedaan, zijn in strijd met alle economische wetmatigheden en zijn slechts gebaseerd op geluk, zoals bij kansspelen. Niet aan meedoen dus. Uw geld is echt uw arbeid waard.