Gregory Rusland: ‘Suralco illegaal bezig en daar kunnen consequenties uit vloeien’

1Suralco illegaal bezig en daar kunnen consequenties uit vloeien’ 1Gaandeweg 2016 gaf de Alcoa aan dat zij werken volgens het MOU en met goedkeuring van de regering. De Nationale Assemblee heeft op dinsdag 31 juli 2018 geconstateerd dat de handelingen in strijd zijn met de Bauxietovereenkomst. ‘Wij constateren dat de Suralco als rechtspersoon de wetten des lands moet kennen en dus wanneer de Bauxietovereenkomst geschonden is men illegaal bezig is en daar kunnen consequenties uit vloeien’, aldus voorzitter Gregory Rusland van de NPS tijdens een lezing over de bauxietaffaire, gehouden op vrijdag jongstleden in Grun Dyari. Dus ook als de regering haar zin weet door te drukken blijft de Suralco aansprakelijk. De schade die is aangericht, zal hersteld moeten worden en daarbij zal alle deskundigheid in en buiten Suriname op verantwoorde wijze dienen te worden ingezet. (Rusland was minister van Natuurlijke Hulpbronnen en heeft in die hoedanigheid positieve gesprekken gevoerd met de Alcoa. Er werd naar de bauxietontwikkeling van West Suriname gekeken.)
Regering moet terug naar DNA
Volgens Rusland zal de regering terug moeten naar DNA en de discussie moeten aangaan over de conceptwijziging Bauxietovereenkomst. De spreker maakte zich zorgen over de consequenties van het aangaan van een MOU, die als tussenovereenkomst gezien wordt door partijen, zeker de Alcoa/Suralco. Dat president Bouterse heeft aangegeven dat de Suralco/Alcoa niets te verwijten zijn, kan niet goed geplaatst worden.
Bauxietnoodtoestand vanaf 2014
Tijdens de uiteenzetting van NPS-voorzitter Rusland en erevoorzitter Venetiaan werd in vogelvlucht een overzicht gegeven van de onderhandeling tussen Suriname en Alcoa vanaf 2014, het jaar waarin bekend werd gemaakt dat Suralco uit Suriname vertrekt en er een noodtoestand ontstond. Er werd in oktober 2015 een MOU voorbereid en aangegaan. Deze werd in december van hetzelfde jaar weer ingetrokken door president D.D. Bouterse. Rusland, die naast voorzitter van de NPS ook parlementariër is, haalde tijdens zijn betoog aan dat de verstandhouding tussen De Nationale Assemblee en de regering slechts is. De brief van 26 juli van de president gericht aan DNA werd aangehaald. En werd gewezen op de mededeling dat de regering een wijziging van de Brokopondo Overeenkomst aan het voorbereiden is en in september aanstaande zal indienen bij de volksvertegenwoordiging.
Regering verklaart onzin
Gewezen president R.R. Venetiaan en erevoorzitter van de NPS heeft naar voren gebracht dat er door de regering verkeerde informatie wordt gegeven over het vertrek van Alcoa uit Suriname. ‘We zien dat mensen het bekende lafhartig ‘a no mi’ spelletje spelen, wanneer zaken niet goed gaan. Men gaat zelfs zover in de tijd om politieke leiders, die er niet meer zijn, te bespreken. Het zou om beslissingen van die tijd zijn dat voorraden zijn opgeraakt en nu een vraagstuk is ontstaan. Dat is natuurlijk onzin. Het is goed om de mensen op de vingers te tikken. Maar het is niet onze taak om daarbij stil te staan. Er is een situatie en als verantwoorde politici en burgers is het onze taak om na te gaan hoe we verder gaan.’
Waarom DNA erbuiten houden?
Venetiaan is de mening toegedaan dat de Alcoa-kwestie nog geen verloren zaak is voor Suriname. De Nationale Assemblee zou daarop moeten toezien. Volgens Venetiaan moet er nagegaan worden wat er na 2010 is gebeurd, waarom DNA erbuiten is gehouden? Het mag niet zo zijn dat de bauxietreserves in het bezit komen van Alcoa, zonder dat deze tot ontwikkeling wordt gebracht. Venetiaan hecht weinig waarde aan de door de Alcoa uit te voeren studie over hoe het Bakhuisbauxiet tot ontwikkeling te brengen. Er bestaat al een haalbaarheidsstudie en de juiste locaties van de bewezen reserves zijn bekend.
HD

error: Kopiëren mag niet!