Het parlement is momenteel drukdoende voor de overheid een inkomstenverhogende maatregel te bekijken. Een maatregel die in beginsel een voor de burger inkomsten verminderende maatregel wordt. Volgens de prognose van het ministerie van Financiën zou de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting per jaar ruim SRD 105 miljoen opbrengen voor de overheid. De heffing op de Rij- en Voertuigenbelasting impliceert dat de bijdrage van de gebruiker hoger wordt naarmate het gewicht van het voertuig groter is. Volgens de Financiënminister is dit een rechtvaardig model.
Uitgaande van de bedragen die zijn opgenomen en het concept van de wet, blijkt het potentieel van inkomen voor de overheid echter minder te zijn dan verwacht wordt. Als er gekeken wordt naar wat het Algemeen Bureau voor de Statistieken als laatste data heeft gepresenteerd, en naar de geprojecteerde belastingtarieven, dan komt het belastinginkomen op ruim SRD 75 miljoen per jaar. En dit allemaal op basis van de in 2016 geregistreerde 187.000 verzekerde voertuigen in het land. Indien de invoering van deze maatregel zoals verwacht in januari 2019 ingaat, heeft de overheid in de daarop volgende 5 jaren een totaal inkomstenplaatje van ruim SRD 375 miljoen.
De meeste personenwagen vallen binnen de categorie P2 (>800 kg<1200 kg). Dit kost de bezitter van zo een voertuig in die 5 jaren SRD 1925. Alleen aan deze groep personen auto’s heeft de overheid een verdiencapaciteit van SRD 29 miljoen (in 5 jaren SRD 145 miljoen). Aan vrachtwagens verdient de overheid op basis van de voorgestelde tarieven ruim SRD 21 miljoen en aan bussen rond SRD 5 miljoen per jaar.
Kavish Ganesh