Werken als een kip zonder kop

Monumentenzorg
MonumentenzorgDe bloemenbak van het Monument van de Revolutie aan de Waterkant, schuins tegenover de Plattebrug, is al langer dan een week uit elkaar gevallen. Het puin ligt er nog steeds. De bak is niet kapot gemaakt door vandalen, junkies en andere onverantwoordelijke burgers van het land. Het is kapot gedrukt door de wortels van de palmbomen die erin zijn geplaats. Het zal niet lang meer duren voordat de hele bloemenbak uit elkaar valt.
Dit is een schoolvoorbeeld van de onkunde waarmee de overheid, architecten, ingenieurs en andere bouwers in het land te werk gaan. In de bloemenbak, van bouwstenen gemaakt, zonder enige bewapening, zijn er palmbomen geplant. Dat is, gezien de wortelontwikkeling vragen om ongemak. Bovendien is het zo dat de stenenbak de hitte van de zon opslaat en zo de wortels verschroeit waardoor de boom in zijn groei belemmert en ziek gemaakt wordt. ‘Er wordt onvoldoende nagedacht en gelet op details bij het neerzetten van werken. Er wordt gewerkt als een kip zonder kop. Er wordt snel, haastig, vluchtig te werk gegaan. Alles wordt zo goedkoop mogelijk manier afgejakkerd met veel teki nyan’, luidde het commentaar.
Monumenten in slechte staat
Partij ideoloog Herrenberg van de Nationale Democratische Partij heeft in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaar 145 jaar Hindostaanse Immigratie, 155 jaar Keti Koti en 165 jaar Chinese Immigratie, ook belast met de coördinatie van herdenking van de Dag der Inheemsen en 128 jaar Javaanse Immigratie op 9 augustus aanstaande, de staat waarin sommige monumenten zich bevinden, betreurd. ‘Bij voorbeeld het gedenkteken van Codjo Mentor en Present. ‘Daar moet iets aan gedaan worden.’ Deze opmerking kreeg adhesie van zijn gehoor. Vanuit de zaal werd aandacht gevraagd voor het gedenkteken, dat op het Onafhankelijkheidsplein werd geplaats bij de herdenking van 40 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid van Suriname. Het is een granietblok waarop met op plasticmateriaal en andere kunststof een boodschap is gedrukt. Dit is al enkele maanden later niet te lezen en vanwege weersinvloeden aan het afbrokkelen. Herrenberg gaf door dat het zijn aandacht heeft.
Standbeeld voor Inheemsen
Herrenberg haalde ook aan dat het tijd wordt dat er een standbeeld of monument van de Inheemsen in de hoofdstad verrijst. Ook zou er op het Onafhankelijkheidsplein, naast Pengel en Lachmon een standbeeld van Iding Soemita moeten staan. Deze gedachte werd met meerdere relevante personen besproken. Ook met Willy Soemita. Dat er geen beeld van zijn vader is gemaakt komt mede vanwege de geloofsopvatting van vele Javanen, die geen standbeelden van elkaar oprichten. Volgens Herrenberg is het laatste woord in deze nog niet gezegd.
HD

error: Kopiëren mag niet!