Swastika Soekhlal: “Uitblijven restitutie Arya Dewaker ligt niet aan Onderwijsministerie”

Dat de restitutiekwestie op de Scholengemeenschap Arya Dewaker nog steeds niet verholpen is, ligt niet aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc). Dit bevestigt Swastika Soekhlal, voorzitter van Scholengemeenschap Arya Dewaker, tegenover Dagblad Suriname. Doordat het schooljaar 2017/2018 afgesloten is, merkt Soekhlal op dat de wettelijke vertegenwoordigers van scholieren zeer verontrust zijn over hun restitutie van SRD 120 per kind (ouderbijdrage). Voor het komend schooljaar moet er namelijk SRD 250 neergeteld worden, waardoor velen ervan uitgingen dat de restitutie een verlichting met zich zou meebrengen. Soekhlal garandeert dat de terugbetaling een feit wordt zodra de autoriteiten hun financiële verplichtingen nakomen. “Het Onderwijsministerie heeft onze stukken al in orde gemaakt. We hebben zelfs een reçu ontvangen. We zijn dus in afwachting op het ministerie van Financiën.”
Alhoewel de afwachtende houding een heel schooljaar in beslag heeft genomen en de feitelijke betaling nog steeds niet verricht is, ziet Soekhlal geen reden om in actie te gaan. “Wij komen niet zozeer in de media, maar doen achter de schermen wel samen met de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos) onze zaken om de subsidie te krijgen.” Volgens Soekhlal zijn de wettelijke vertegenwoordigers van de scholieren onlangs ook schriftelijk in kennis gesteld over de stagnatie in de uitbetaling van de ouderbijdrage. “Omdat alles nog onzeker is voor het komend schooljaar zijn we alvast begonnen met het innen van de ouderbijdrage. Het is dus niet dat we hierover zwijgen.” Sterker nog, de subsidieproblematiek is een aangelegenheid van alle bijzondere scholen. Er werd verondersteld dat Arya Dewaker de enige is die de 80% subsidie niet heeft ontvangen. “Ook het Waaldijkcollege kampt met hetzelfde probleem. Behalve die 80% subsidie zou er ook 20% subsidie overgemaakt worden en van die 20% heeft niemand van Fibos subsidie ontvangen.”
Doordat Arya Dewaker een poosje geen verklaring gaf over de ontstane situatie, en de indruk wekte om de media te vermijden, nam de gewezen voorzitter van Scholengemeenschap Arya Dewaker, Soenderpersad Hanoeman, poolshoogte. Daarbij liet hij weten alles in het werk te stellen om de restitutie op gang te brengen nadat de overmaking vanuit de overheid heeft plaatsgevonden. Soekhlal vindt deze interventie niet gepast, aangezien Hanoeman thans geen zitting neemt in het bestuur van Arya Dewaker. “Het huidig bestuur heeft alles tot in de puntjes gereed gezet. Op het moment dat er gestort is, krijgen de ouders hun geld terug. Als ex-voorzitter hoeft meneer Hanoeman zich dus geen zorgen te maken”, aldus Soekhlal.
KSR

error: Kopiëren mag niet!