Jogi: ‘DNA-vergadering over Alcoa een ballonnetje met lucht’

VHP-assembleelid Mahinder Jogi hoopt niet dat president Desi Bouterse en zijn regering vandaag weer op dezelfde toer zullen doorgaan door belangrijke antwoorden over de kwestie Alcoa/Suralco vanwege een zogenaamde confidentialiteitsovereenkomst te ontwijken tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). “Wanneer de president zich vandaag schaart achter die zogenaamde confidentialiteitsovereenkomst, dan betekent het dat die vergadering vandaag gewoon een ballonnetje met lucht zal zijn. Confidentialiteit of niet, het parlement wil antwoord hebben. Het volk wil weten wat er gebeurt en de president dient namens de regering verantwoording af te leggen conform artikel 90 van de Grondwet”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De parlementariër hoopt dat het staatshoofd zijn verantwoordelijkheden deze keer serieus neemt en persoonlijk alles haarfijn in ’s landsbelang komt uitleggen. Vicepresident Ashwin Adhin of minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen het woord te laten voeren, zou weinig nut hebben, aangezien de regeringsonderhandelingscommissie, die harde afspraken heeft gemaakt met Alcoa, rechtsreeks rapporteert aan de president. “De DNA-voorzitter moet het Surinaams belang veilig helpen stellen”, aldus de VHP’er.
Is men bereid dit land voor goedkoper dan bordje linzensoep te verkopen?
De VHP’er benadrukt zijn hart vast te houden in deze kwestie wanneer hij terugkijkt naar de uitspraak van de president toen die enkele maanden terug aangaf niet te weten dat conceptovereenkomsten voor de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst naar het college moesten worden gestuurd. “Ik vraag mij dan wel af of de president wel weet waarmee hij bezig is”. De parlementariër vraagt zich tegelijkertijd ook af welke boodschap het staatshoofd heeft aan het parlement wanneer de regeringsonderhandelingscommissie met een kamerbreed verworpen intentieverklaring door is gegaan met het onderhandelen met Alcoa. “Een fatsoenlijke regering zou toen reeds al consequenties hieraan hebben verbonden. Wanneer hij vandaag dan weigert in te gaan op vragen, betekent het dan dat men bereid is dit land voor goedkoper dan een bordje linzensoep te verkopen. Hebben Surinaamse belangen minder waarde dan een bordje linzensoep?”, stelt Jogi. De VHP’er vindt dat de regering nu in feite illegaal bezig is.
‘Mensen met dikke buik onderhandelen voor Suriname’
Jogi stoort zich vooral op de manier waarop de Amerikanen met een batterij aan juristen de onderhandelingen voeren, terwijl namens Suriname ‘een aantal mensen met een dikke buik onderhandelen’. “Hoeveel verstand hebben deze mensen? Wij kennen nog de perikelen rond de aankoop en uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie waar tot de dag van vandaag tientallen vragen onbeantwoord zijn gebleven. Dezelfde mensen die hier betrokken waren, zitten nu in de regeringsonderhandelingscommissie”, zegt hij. De politicus blijft erbij dat DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons al die tijd op de hoogte is geweest van de zaken aangegeven in de brief van 24 juli en dat zij bewust meegewerkt heeft aan een zogenaamde vertragingstactiek door het afleggen van verantwoording steeds uit te stellen.
President heeft zich niet goed in de bauxietsector verdiept
Jogi is niet tevreden met de stelling dat Suriname geen belangstelling had om de faciliteiten van Suralco te Paranam over te nemen. “Hij heeft zich blijkbaar niet zo goed in de bauxietsector verdiept als in de goud business, anders had hij een ander besluit genomen. Ik vind het erg dat de optie tot overname niet kenbaar is gemaakt aan de samenleving. Ik vraag me af waar de verantwoordelijkheid zal zijn van het parlement en welke actie het parlement zal ondernemen”, aldus Jogi. De VHP’er verwacht ook geen kritische houding van de coalitiefractie, want fractieleider André Misiekaba heeft al te kennen gegeven dat niet meer opgetrokken wordt met de oppositie en de regering wordt ondersteund.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!