Omar Terborg: ‘Wij hebben in de Alcoakwestie het beste voor met Suriname’

Ondernemer Omar Terborg
Ondernemer Omar Terborg
Ondernemer Omar Terborg, die deel uitmaakt van de groep bewoners en belanghebbenden van de Palissadeweg, die zich grote zorgen maken over berichten dat er door de Suralco aan gifberging is gedaan in hun woon- en werkgebied, heeft desgevraagd verklaard dat de beschuldiging, geuit door het Actiecomité Alcoa alsof grootgrondbezitters een aanval op Actiecomité Alcoa openen, bezijden de waarheid is. ‘Het bewijs, waar de bedoeling en werkwijze van de bewoners duidelijk is vervat, is het schrijven waarin het actiecomité werd uitgenodigd.
Complimenten aan het adres van het actiecomité
In de uitnodigingsbrief stond volgens Terborg geschreven: ‘Bij deze wensen wij te completeren in de strijd van de actiegroep tegen de activiteiten van de multinational Alcoa. Wij hopen dat u in deze vriend en vijand achter u krijgt, aangezien het om het nationaal belang gaat. Wij waren verbaasd en tegelijkertijd verontrust te vernemen dat aan het eind van de Palissadeweg mogelijk ook giftige stoffen zijn gedumpt door de Alcoa. Er is consternatie en paniek ontstaan bij ons, aangezien wij er wonen en belangen hebben in deze omgeving. Derhalve hebben wij met betrekking tot deze situatie een informatie-/discussiedag gepland, teneinde omstandig geïnformeerd te worden over de risico’s c.q. de te nemen stappen.
Meerdere sprekers
Er zullen verschillende sprekers aan het woord komen. Voorts vragen wij u en andere deskundigen binnen uw platform ons op die dag te informeren omtrent deze situatie.’ Volgens Terborg was de uitnodigingsbrief uitgegaan van de heren Eddy Bhagan, Sergio, Herman, mevrouw Gairoen Nanhekhan en zijn persoon.
Er wordt gestreefd naar openheid van zaken
Volgens Terborg was niet alleen het Actiecomité uitgenodigd, maar ook het Bauxiet Instituut van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, het districtscommissariaat Para, het Korps Politie Suriname (ressort Rijsdijk), de Organisatie van Amerikaanse Staten, het World Wildlife Fund, Green Heritage, het United Nations Development Plan, New City Project NV, Alcoa, Stinasu, Conservation International, Ressortraad Para-Noord, Stichting Dian Dessa, Metacon, de media en andere instanties en deskundigen. ‘Bovendien was het een openbare bijeenkomst. Er werd gestreefd naar openheid van zaken’, aldus Terborg.
HD

error: Kopiëren mag niet!