Roy Bhikharie: “Geen enkel politicus komt op voor controlemechanisme”

De economische malaise houdt vrijwel een ieder bezig. Er worden frequent ideeën/ oplossingsmodellen voorgeschoteld door deskundigen over hoe uit deze malaise te geraken. Echter vindt Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), dat er onvoldoende gesproken wordt over de werkelijke oorzaak van die economische malaise. Een verkeerd monetair beleid, onderwijs- en gezondheidszorgperikelen, bedrijfsgerelateerde issues, kortom alle toestanden die bijdragen aan de economische neergang, heeft zijn grondslag in de inefficiëntie van de trias politica (scheiding der machten), stelt Bhikharie in gesprek met Dagblad Suriname. Zolang dit niet ernstig wordt aangepakt, kan Suriname fluiten naar betere tijden.
“Men maakt zoveel ophef over de vele misstanden welke een symptoom is van een slecht functionerende politiek-bestuurlijke organisatie. Niemand staat daarbij stil. Als de organisatie slecht functioneert hoe kunnen de overige instituten in ons land dan goed functioneren? De trias politica is alleen op papier aanwezig, want er heerst een dictatuur dat inmiddels gelegaliseerd is. Er is bijvoorbeeld geen verzelfstandiging van het Openbaar Ministerie (OM) en politiekorps. De Rekenkamer en Centrale Lands Accountantsdienst (Clad) functioneren slecht of niemand luistert naar ze. Ook is er geen wettelijke en volledige politiek-bestuurlijke decentralisatie op districtsniveau”, legt Bhikharie uit. Dit is in zijn optiek een zeer ernstige zaak.
De PVP-voorzitter is van oordeel dat een ieder, zonder aanzien des persoons, onderworpen moet worden aan wet en recht om de samenleving intact te kunnen houden. “En dit gebeurt niet omdat de trias politica niet deugt. Dus niets zal goed kunnen functioneren, al gaan we nog zoveel discussiëren op academisch niveau.” Het zijn de politici die de ommekeer teweeg moeten brengen; het bewaken van het controlemechanisme is immers hun taak. Het blijkt echter dat eigenbelang prevaleert onder de politici. “Geen enkel politicus komt op voor het controlemechanisme, omdat ze ervan uitgaan dat zij ook eens op de stoel van corruptie zullen zitten. Als je geen controlemechanisme hebt, conflicterende functies mag bekleden, en wet en recht niet voor een ieder geldt, is er sprake van chaos”, aldus Bhikharie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!