Rosebel Goldmines lacht na een aantal jaren

2Rosebel Goldmines lacht na een aantal jaren 1“Wij lachen na een aantal jaren. Wij hebben nu geloof in een duurzaam voortbestaan tot 2028 en verder. Na jaren lang blokkades te hebben gezien, blijkt het bedrijf nu in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen.” Dit zei Sharmila Jadnanansing, Manager Legal and Corporate Affairs, onlangs tijdens een presentatie van de jaarresultaten van het mijnbouwbedrijf Rosebel Gold Mines NV. Jadnanansing refereerde hier aan de ondertekening van het Roma-Oost protocol met Mokamboa (de vereniging van kleinschalige goudmijners uit Nieuw Koffiekamp). Er is ruimte gecreëerd voor klein ondernemerschap binnen een afgebakend gebied op de concessie.
“Wij gaan door met onze operaties, maar wij willen een mogelijkheid creëren (onder hele strikte voorwaarden), zodat zij daar ook kunnen werken”, stelt de manager. Roma-Oost ligt in een gebied waar reserves van Rosebel liggen. Het bedrijf nam dit op de koop toe, om tot een oplossing te komen voor de spanningen in dit gebied. “Wij hebben nog kleine mijners, die binnenkomen en ergens een put boren, maar het is niet zo significant zoals wij hiervoor hebben gezien”, stelt zij. Het mijnbouwbedrijf heeft in het verleden flinke botsingen gehad met kleine (illegale ) goudmijners. Het bedrijf lach daarom als zij kijkt naar de rust die gecreëerd is middels een multi stakeholders aanpak.
“Het is een mythe om te denken dat het weg is. Het zal blijven. Het is onvoorstelbaar hoeveel rijkdom onze bodem heeft en hoe wij de zaken moeten aanpakken”, zei minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Hij stelt dat er momenteel institutionele zaken worden afgerond om deze rust verder te behouden.

error: Kopiëren mag niet!