Zowel in Suriname als internationaal ontstaat het gevoel dat er niet met voortvarendheid maatregelen getroffen worden voor de bestrijding van drugscriminaliteit in Suriname. Dit stelt econoom Stanley Raghoebarsing. De econoom volgt de ontwikkelingen rond de geldaanhoudingen in Nederland op de voet. Hij kon en kan zich totaal niet terugvinden in het in geheim bespreken van het probleem door het parlement. Dit, ondanks de geheimhouding is opgeheven.
“Waarom in comité-generaal in eerste instantie? De voorzitter van dit parlement is de slechtste voorzitter dat het parlement ooit gehad heeft. Slechter dan (Paul) Somohardjo. Met deze actie, om dingen in het geheim te bespreken, wordt het volksbelang niet gediend. Het belang van de mensen, die mogelijk in de illegaliteit zitten, wordt mogelijk gediend”, stelt de econoom.
De Nationale Assemblée (DNA) heeft aan het einde van het comité-generaal, dat op donderdag 19 juli 2018 is gehouden, besloten om de geheimhouding van deze vergadering op te heffen. Het parlement heeft uit voorzorg besloten om in comité-generaal te gaan, omdat het geld van een privébank betreft en er mogelijk informatie door de minister van Financiën zou worden verschaft die niet in het openbaar besproken mocht worden. Na de antwoorden van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft de DNA goedgekeurd dat de informatie publiekelijk mag worden gemaakt.
Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings – Simons zegt dat de geheimhouding is opgeheven, omdat er geen namen van personen zijn genoemd en de informatie niet van dien aard was dat deze niet met het publiek kan worden gedeeld. Precies het wegblijven van namen blijkt volgens Raghoebarsing niet bevredigend te werken. “Dingen worden geheim gehouden, terwijl wij er baat bij hebben om te weten wie de mensen zijn die ons land naar de bliksem helpen. De voorzitter werkt daaraan mee”, aldus Raghoebarsing.
Kavish Ganesh