Maansverduistering ook in Suriname te zien?

2bloedmaan artikelMorgen, vrijdag, is het zover. Mogelijk zijn wij dan getuige van de laatste fase van de maansverduistering. Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan op één lijn staan, waarbij de aarde in het midden is. Normaal kaatst de maan het licht van de zon naar de aarde terug, maar tijdens een maansverduistering blokkeert de aarde het licht en ontvangt de maan geen zonlicht: de maan bevindt zich in de schaduw van de aarde en wordt donker. Dit noemen we maansverduistering.
In Suriname zullen we evenwel alleen de wegtrekkende schaduw van de aarde zien.
Het maximale punt van deze maansverduistering zal in Suriname niet te zien zijn, omdat de maan onder de horizon is op dat moment. Aangezien de maan dichtbij de horizon is tegen die tijd wordt aangeraden om een hoger gelegen punt op te zoeken of een open gebied te betreden waar het zicht niet wordt belemmerd.
Het oosten en zuidoosten zijn de plaatsen voor het beste zicht op de maansverduistering. De meeste kans om iets te zien, is tussen 19.00 en 19.19 uur. Let op, het weer is in Suriname vrijdagavond voorspeld op gedeeltelijk tot overwegend bewolkt. Mocht deze voorspelling correct zijn dan heb je dus al een kleinere kans om dit schouwspel waar te nemen. De meeste kans volgens berekeningen is voor gebieden die zoveel mogelijk in het oosten zijn gelegen. Albina is dan een logische keus voor de geïnteresseerden. Zo zullen de inwoners van Natal en Recife in Brazilië de meeste kans maken op het waarnemen van deze maansverduistering op het Zuid Amerikaanse continent.

error: Kopiëren mag niet!