Caram: Beleidsdoelen niet gehaald, maar wel geconfronteerd met schuldenvraagstuk

1Caram Beleidsdoelen niet gehaald, maar wel geconfronteerd met schuldenvraagstuk1Er was sprake van een vicieuze cirkel van neergang in de periode 2013-2017. Dit stelt monetair econoom Anthony Caram in zijn laatste analyse. De initiële stoot tot de vicieuze cirkel werd gegeven door een scherpe daling van de goederenexport in de jaren 2013-2015. Dit effect op de betalingsbalans van de overheid werd versterkt door het tot 2016 op een hoog niveau blijven van de goederenimport. Hierdoor brokkelden de internationale reserves van de Centrale Bank af van US$ 1,0 miljard in 2013 tot een dieptepunt van US$ 330 miljoen in 2015. Het deviezenverlies droeg bij tot aantasting van het vertrouwen van het publiek in de stabiliteit van de dollarkoers en vervolgens tot vermindering van de waarde van de Surinaamse dollar van 30 US$ cent in 2013 tot slechts 13 US$ cent in 2017; een daling van 57%.
De vermindering van de externe waarde van de SRD duwde het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie omhoog met 118% (gemiddelde jaarstijging: 18%).
Er zijn volgens Caram indicaties dat de loonstijging achterbleef bij de inflatie, wat het koopkracht- en welvaartsniveau van de bevolking aantastte. De flauwte in de private sector heeft het effect van de overheidsbestedingen gedrukt.
Tegenover de aangeduide negatieve effecten stonden er vrijwel geen positieve effecten. Het geschatte bruto binnenlands product steeg met gemiddeld minder dan een procent per jaar en het reële inkomen per bevolkingshoofd, gemeten in US-dollars, verminderde sterk. Dit indiceert volgens de monetaire econoom ook dat beleidsdoelstellingen van de overheid niet zijn gehaald, terwijl wij nu wel geconfronteerd worden met een schuldenvraagstuk.

error: Kopiëren mag niet!