Drie studenten Adekus naar Petro Bowl 2018

Vlnr: Amelia van Kallen, Arantxa Lieveld, Kimberly Calli en Shahied Kadir. (foto: Ricky Bahadoersingh)
Vlnr: Amelia van Kallen, Arantxa Lieveld, Kimberly Calli en Shahied Kadir. (foto: Ricky Bahadoersingh)
Drie studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) nemen van het jaar deel aan de Petro Bowl 2018. De competitie, georganiseerd door de Society of Petroleum Engineers Student Chapter (SPE), wordt in de maand september, in Dallas, Texas gehouden. De studenten Arantxa Lieveld (22), Kimberly Calli (23) en Shahied Kadir (20) hebben zich op 24 juni 2018 op Trinidad gekwalificeerd voor de finale. De studenten zullen meedoen aan de finale quiz. De studenten zijn bij de AdeKUS geselecteerd op basis van hun prestaties. “Zij moeten zichzelf bewijzen. Zij moeten ook bewijzen dat zij heel veel gevoel hebben voor petroleum engineering”, stelt Amelia van Kallen, voorzitter Student Chapter.
Het is de eerste keer dat Surinaamse Studenten meedoen aan deze competitie. “Zij hebben het direct in één keer zover geschopt. Voor ons dus een motivatie om verder te gaan en elk jaar weer mee te doen”, stelt Van Kallen. “Als de mogelijkheid er is om iets nieuws te leren, zal ik mezelf altijd opgeven. Ik wist van tevoren dat het een goede kans is, omdat je een internationaal platform krijgt”, stelt Lieveld. Kadir is er zich ook bewust van de kansen die zo een internationaal podium voor hem als student kan opleveren. Calli, die al in haar stageperiode bij Staatsolie Maatschappij NV flink wat van de sector heeft geleerd, denkt een veel beter beeld te hebben verkregen van de sector door haar deelname.
De voorbereiding voor deze 3 studenten bleek een uitdaging te zijn. Het vakgebied petroleum engineering moesten zij zelf bij studeren. En dit vooral gezien dit vak volgens de studenten op de universiteit oppervlakkig wordt verzorgd. “Ongeveer 90% van het werk moesten wij dus zelf doen en dat binnen 3 weken”, stelt Calli. De studenten hopen dat de universiteit, met name de opleidingen Delfstoffen Productie en Werktuigbouwkunde, een aangepast curriculum krijgen, zodat studenten veel makkelijker kunnen aansluiten op dit soort internationale competities.
De Petro Bowl-competitie plaatst studenten, die met het vakgebied van petroleum te maken hebben, in teams tegen elkaar in een reeks quick-fire-rondes. Zij beantwoorden technische en niet-technische branche gerelateerde vragen. De competitie is sinds het debuut in 2002 in omvang en populariteit gegroeid. Regionale kwalificatiewedstrijden vonden plaats in de SPE-regio’s Afrika, Azië-Pacific, Europa, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. 32 beste teams worden uitgenodigd op de finale tijdens de SPE Annual Technical Conference and Exhibition.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!