Armand Zunder: ‘Herschrijf de geschiedenis vanuit een Surinaams perspectief’

Voorzitter Armand Zunder van Presidentiele Nationale Reparatiecommissie Suriname
Voorzitter Armand Zunder van Presidentiele Nationale Reparatiecommissie Suriname
De presidentiele Nationale Reparatiecommissie Suriname (NRCS) vraagt zich af: ‘Bestaat er een samenzwering tegen Surinamers van Afrikaanse afkomst?’ Deze vraag werd besproken door NRCS-voorzitter Armand Zunder. De NRCS beijvert zich voor reparaties tegenover de ex-koloniale landen, met name het Nederlands kolonialisme. Als mogelijke onderdelen van de samenzwering werden onder andere aangehaald ‘wegwissen of verdraaien van de geschiedenis van Afrika, de lokale en internationale consumptie van 155 jaar afschaffing van de slavernij, de acceptatie van de verdeling in de demografische statistieken en de bijna perverse mentale blokkade bij het omgaan met reparaties’.
Zelfreparatie
Zunder had het ook over zelfreparatie. ‘Haal de geschiedenis onder het tapijt vandaan, is de uitnodiging nu. Ga terug in de tijd en haal die geschiedenis van onder het tapijt vandaan. Leg vast en draag het over aan het nageslacht. Herschrijf de geschiedenis vanuit een Surinaams perspectief.’ 12 oktober bijvoorbeeld staat te boek als Columbusdag of moet het zijn Dag ter Herinnering van de Grote Genocide. ‘Het ware verhaal van Columbus moet in de schoolboeken. De 103-jarige Boni-oorlogen centraal stellen en niet de Nederlandse 1 juli besluiten van 1862.’
Zwarte conquistadores
Tijdens de lezing van het NRCS werden ‘zwarte conquistadores’ in beeld gebracht. Pedro Aloso Niño, alias El Negro, was op twee reizen kapitein van de Santa Maria die met de Nina en La Pinta deel uitmaakten van de eerste vloot van Columbus.
Roemrijk Afrika
De spreker vraagt zich af waarom de tot slaaf gemaakte Afrikaan in Suriname, de roemrijke geschiedenis van de Afrikaan niet mocht weten. Is het is zo dat de oudst bekende mensachtigen op aarde, 4 miljoen jaren geleden leefden in de landstreek, dat nu bekend staat als Kenia? Fossielen van de oudste homo sapiens, gevonden in Zuid-Afrika, dateren van 120.000 jaar geleden. De eerste zeevaarders die de Atlantische Oceaan overstaken, waren Afrikanen, sporen en bewijsmateriaal daarvan zijn de Olmecs in Mexico, sinds 1200 BC! De Moren (Arabische moslims) hebben in de Middeleeuwen hun stempel gedrukt op de beschaving van talrijke Europese landen waar zij edellieden waren.
Erkennen van somebody of nobody
Zunder: ‘Je bent een somebody, wanneer je een stuk geschiedenis hebt en die ook kent. Je bent een nobody wanneer je geen eigen geschiedenis/roots denkt te hebben en die ook niet kent. Je bent een nobody wanneer je wel een eigen geschiedenis hebt, maar die niet kent.’ Het doel van de kolonialen was volgens hem: ‘Inheemsen, Afrikanen en hun nazaten moesten nobody’s zijn. Hun geschiedenis moest worden gewist’.
Koloniale methodologie
Volgens de NRCS was de werkwijze: ‘dehumaniseer en demotiveer ze’. ‘Laat ze geloven dat zij niet kunnen samenwerken en niet tot bijzondere en vooral geen intellectuele topprestaties in staat zijn. Geef ze geen gelijke kansen. Laat ze in het ongewisse over wie ze zijn en wat ze in het verleden hebben gepresteerd. Laat hun geschiedenis bij de slavenhandel en slavernij beginnen en eindigen. Verdeel ze tot op het bot. Geef ze de schuld van jouw falen.’
HD

error: Kopiëren mag niet!