Universiteitsstudenten verwachten tot dinsdag antwoord president

De actie van de wetenschappers op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is vandaag haar derde week ingegaan. De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel Universiteit (VWPU) en de studenten hebben aandacht gevraagd van de autoriteiten om de zaak zo snel als mogelijk opgelost te krijgen.
De VWPU deed dat middels een verzoek naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om de onderhandeling tussen VWPU en het bestuur van de universiteit over te nemen. De VWPU gaf het bestuur een brevet van ongeschiktheid en verliet de onderhandelingstafel. Na bemiddeling van het parlement bleek een ontmoeting met de Onderwijsminister voor dinsdag op programma te zijn geplaatst. Daarnaast hebben ook studenten niet stilgezeten. Onder leiding van de studentevertegenwoordiger in het bestuur, Emanuel Scheek, werd een brief gericht aan president Desi Bouterse. President Bouterse arriveerde vrijdag weer van zijn trip naar Jamaica in Suriname. De studenten hadden tot gisteren in de middag nog geen reactie gezien vanuit zijn kabinet. De studentencommissie wacht tot dinsdag op een oplossing/antwoord.
Intussen zijn studenten wel bevreesd over de effecten van deze actie. De actie van de wetenschappers houdt nu in dat alle activiteiten in het kader van onderwijs en onderwijsuitvoering zijn stilgelegd. Er worden geen colleges verzorgd, er worden geen practica uitgevoerd. Afstudeerbegeleidingen en -presentaties vinden geen voortgang. Tentamens zijn gestopt. Voor zover tentamens zijn afgenomen, worden die momentele niet gecorrigeerd. Commissies, zoals de examencommissie die een belangrijke rol hebben, voeren geen activiteiten uit in hun verband.
Gezien er dus nog geen tentamencijfers binnen zijn, wordt de tentamenperiode dat voor delen op 18 juli zou beginnen, mogelijk verder verschoven. Studenten anticiperen er al op om in de vakantie colleges te moeten volgen. Tentamens kunnen ook in de vakantie worden afgenomen. Voor enkelen wordt het een nog strakker effect, als men verlaat zal afstuderen vanwege de mogelijke verschuivingen. Het verlaat afstuderen gaat gepaard met het mogelijk opnieuw moeten inschrijven op de Adekus, dat een collegejaar toevoegt aan de studieduur. Ook nog moet de student het inschrijfgeld (en collegegeld) opbrengen, wat men in beginsel niet had verwacht. De studenten houden ook rekening met een verhoging van het inschrijfgeld en invoering van collegegeld.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!