VWPU geeft universiteitsbestuur brevet van ongeschiktheid

1 VWPU geeft Universiteitsbestuur brevet van ongeschiktheid1Midden in een protestactie van leraren op het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) sprak de Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel Universiteit (VWPU) de pers toe. Er werd op 6 juli een overzicht gepresenteerd van de problemen waar de universiteit mee te maken heeft. De VWPU onderbouwde waarom zij het bestuur van de universiteit een brevet van ongeschiktheid toekent.
Eis
De wetenschappers eisen een 100% salariscorrectie. Dit is het gemiddelde van wat er in het onderwijsveld is toegekend. Volgens het bestuur is de AdeKUS voor 90% afhankelijk van overheidssubsidies. Daarnaast merkt het bestuur op dat bijkans 90% van al de kosten, uit personele kosten bestaan. Dit laatste is te veel en moet juist worden verlaagd. De VWPU meent dat dit niet haar probleem moet zijn. De universiteit heeft vorig jaar SRD 60 miljoen aan subsidie ontvangen. In 2018 kreeg het instituut maar SRD 15 miljoen. “Dat betekent ook dat het universiteitsbestuur niet proactief aan de bel getrokken heeft”, stelt Denis Wip, voorzitter van de VWPU. De 90% personeelskosten kan gedrukt worden door het verhogen van de subsidies. Daarnaast moet het niet kunnen beschikken over subsidies om salarissen te betalen volgens de VWPU niet als reden op haar tafel worden geschoven. “Men moet naar geld zoeken om de kosten te dekken. De uitspraak is dus niet valide. Kom mij niet het omgekeerde verhaal vertellen. Je moet dit probleem oplossen”, stelt Wip.
“Hoeveel procent van de begroting naar de salarissen gaat, is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik ben niet het bestuur. Daarom is er een bestuur van de universiteit. Die moet ervoor zorgen dat op basis van de prioriteitstelling en de visie die zij heeft, dit tot ontwikkeling wordt gebracht. Ik heb geen besluit nemende bevoegdheid. Het verhaal van 90% moet worden verteld waar het hoort, bij de overheid, en niet bij VWPU”, stelt VWPU-bestuurslid Ryan Nannan.
Kat-en-muis-spelletje
Per oktober 2017 moest de universiteit de salariscorrectie al rond hebben. Het bestuur is niet proactief geweest om de financiële middelen beschikbaar te krijgen, om afspraken na te komen met haar personeel. De VWPU is in tegendeel gevraagd om de link tussen de salariscorrectie in het onderwijsveld en die van haar te bewijzen en de salariscorrectie te onderbouwen. Dat is volgens Dennis Wip, voorzitter VWPU, zowel op schrift als in presentaties gedaan. De vereniging heeft door haar juristen laten vaststellen dat de wetenschappers en het stafpersoneel verbonden zijn met de onderwijskolom. Vanuit die kolom is er een koppeling getoond met het IOL. Dat is allemaal met wet en regelgeving onderbouwd. “Wij hebben van het bestuur een schrijven gekregen dat men geen problemen heeft met de eis. Het is een kat-en-muis-spelletje dat nu gespeeld wordt. Het bestuur wenst zijn verantwoordelijkheid niet te nemen”, stelt Wip.
Pad van onderhandelen veranderd
Het bestuur is als gevolg hiervan formeel medegedeeld dat VWPU het pad van onderhandelen met hem heeft verlaten. Simultaan is de minister van Onderwijs gevraagd om de onderhandeling voort te zetten. Er is vanwege de trage reactie van de minister inmiddels ook contact geweest met De Nationale Assemblee. DNA is gevraagd om te bemiddelen. De voorzitter van DNA verzekerde de minister te zullen motiveren om de VWPU te ontvangen. Gisteren ontving de vereniging een uitnodiging van de minister van Onderwijs om op dinsdag met haar in vergadering te gaan. Inmiddels gaat de actie van de wetenschappers door. VWPU is een vakvereniging met een aantal doelen. De intenties van de VWPU overschrijden dat van een vakbond. De intenties zijn gericht op het wetenschappelijk werk, onderzoek en dienstverlening. Binnen dat pakket van intenties valt uiteraard ook het pakket van sociale en financiële aspecten rond de primair behoeften.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!