Het vuil dat op de vuilstortplaats te Ornamibo is opgehoopt, zal vanaf nu zoveel mogelijk worden afgedicht met zand. Het voordeel hiervan is dat de omgeving minder last zal ondervinden van de stankoverlast, die er momenteel heerst. Dagblad Suriname vroeg echter ook Jimmy Kartodikromo van Mus4Consultancy wat zijn bevindingen zijn over deze aanpak. Het hoofd van Vuilophaal was voor dit artikel helaas niet in de gelegenheid vragen te beantwoorden. In ons vervolgartikel zullen wij deze afdeling weer benaderen.
“Er is bijvoorbeeld in Nederland te Rijswijk ook voor dit model gekozen, waarbij men een vuilnisbelt heeft afgedicht met zand, omdat men de beleidsvisie had dat daar een wandelpark zou komen”, zegt Kartodikromo. Echter dit systeem heeft gewerkt omdat het afval was gescheiden. Uitsluitend plantaardig en lichthuishoudelijk afval zijn toen gebruikt om daar op te hopen.” Chemisch afval was uitgesloten. Kartodikromo zegt niet over cijfers te beschikken, waaruit blijkt dat het chemisch afval is gescheiden van het overige afval in onze situatie. “Het vuil sijpelt in de bodem en komt in het grondwater terecht. Het is net als olie die zich in water verspreid. Hoe zit het trouwens met de naburige bewoners van Ornamibo, is hun grond niet ook ondertussen vervuild?”
“Het afdichten met zand op zichzelf is geen slecht systeem”, zegt Kartodikromo. Hij benadrukt dat het dan wel geen vuil moet zijn dat bestaat uit chemisch of giftig afval. Het goede van zo een systeem is dat je er in de toekomst gewoon op kan bouwen, want gewoon vuil verteert uiteindelijk wel. Met chemisch afval is dat een ander verhaal. “Gif zal uiteindelijk ook wel geneutraliseerd worden, maar dat duurt langer, in ieder geval niet korter dan 75 jaar. Bij uranium moet bijvoorbeeld gedacht worden aan opslag in een bunker, voorzien van een waterdichte vloer. In de media bleek dat men van plan is om klei te gebruiken, omdat klei het sediment is dat water in de natuur tegenhoudt.” Kartodikromo zegt dat hij niet kan garanderen dat klei ook chemisch en giftig materiaal kan tegenhouden.
Landfill is dus een goed systeem, maar de verschillende soorten afval zullen onderzocht moeten worden. Het is ook onbekend waar het afval van het ziekenhuis naartoe gaat, stelt Kartodikromo. Het beste zou zijn als er vooraf een prospect zou worden gehouden, zodat je weet wat daar zit. Ook het feit dat ons huisvuil niet gesplitst wordt aangeleverd, zijn geen onbelangrijke factoren bij de voorgenomen oplossingen voor Ornamibo.