De Vakvereniging Wetenschappelijk Personeel van de Universiteit (VWPU) heeft eergisteren een gesprek gehad met de voorzitter van het parlement, Jenny Simons, en twee andere leden van de Commissie Onderwijs. Het ligt in de bedoeling dat er vandaag een terugkoppeling wordt gegeven. De VWPU heeft het parlement gevraagd om te bemiddelen. Het parlement is meegedeeld dat de VWPU niet wenst de acties langer dan twee weken te rekken. “Misschien hebben wij donderdag positief antwoord, misschien niet. Feit is momenteel dat de acties in een ongewijzigd model doorgaan”, stelt Ryan Nannan, lid van het VWPU-bestuur.
De VWPU heeft inmiddels een voorlichtingsronde gehad met de studentencommissie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen. De rest van de studentencommissies wordt ook benaderd. De VWPU was niet tevreden over de wijze waarop de studenten worden geïnformeerd over haar actie. Met de informatierondes wenst de VWPU in ieder geval ervoor zorg te dragen dat het karretje niet in tegengestelde richtingen wordt getrokken. De wetenschappers willen dat de studenten goed snappen waar deze actie om gaat. Uiteindelijk gaat het om een belangenverhaal. Docenten en studenten hebben belang bij het normaal draaien van de colleges.
Dat er geen onderwijs verzorgd wordt op de Adekus, komt volgens Nannan simpelweg vanwege het feit dat er geen bestuursstandpunt is. Standpunten van individuele bestuursleden, daar hecht de VWPU geen waarde aan.
“Het bestuur moest een besluit nemen, maar weigert dat te nemen. Partijen zitten aan de onderhandelingstafel, maar het bestuur moet telkens zijn mandaat in acht nemen om toezeggingen te kunnen doen. De docenten klagen vanwege de ijver en het emfatisch aspect dat heeft ontbroken bij het bestuur van de universiteit om dit probleem om te lossen. Als je het belangrijk acht om dit probleem op te lossen, zal je ook ijverig zijn om te werken naar die oplossing, als je steeds een antwoord formuleert, wanneer ik erom vraag”, aldus Nannan. VWPU onderhandelt niet meer met het universiteitsbestuur. Er wordt uitgekeken naar een reactie van het parlement.
Kavish Ganesh