Masterdiploma is commodity aan het worden

1 Het masterdiploma is een commodity aan het wordenDaniel Lachman, directeur van het Instituut voor Graduate Studies and Research (IGSR), gaf recent tijdens een buluitreiking aan dat afgestudeerden ondanks de moeilijke trajecten die zij afleggen, toch proberen een fantastisch resultaat neer te zetten. Echter stond de directeur eveneens stil bij het feit dat de masterdegree een commodity aan het worden is. “Daar waar men in de jaren ’90 met een bacheloropleiding overal binnenkwam, is dit helaas niet meer zo en merken we dat dit ook met het masterdiploma aan het afnemen is. Dat betekent dat de afgestudeerde met een masterdegree zich verder zal moeten onderscheiden van de rest. Dat kan door verder te studeren, meer onderzoek te doen en het schrijven van papers, maar ook door de opgedane theorie in de praktijk te zetten en een doener te zijn. De student moet laten zien dat hij stukje added value aan de tafel kan leggen”, aldus Lachman. Op 29 juni 2018 hebben 8 studenten van het IGSR hun bul in ontvangst mogen nemen. Het betreft namelijk de masteropleidingen Geschiedenis (Sandra Clenem), Banking and Finance (Winiska Sewnarain), Urban Planning and Management (Graciella Esajas ), Macro-Economic Analysis and Policy (Marchiano Garson ), Spaans als vreemde taal (Chiquita Landveld, Paulina Abia en Lilian van Stamperen) en Environmental and Conservation Biology (Tania Getrouwe).
Met de opleiding een bijdrage leveren
De onderdirecteur Onderwijs van het IGSR, Denise Kort, heeft tijdens haar toespraak een korte uiteenzetting gegeven rond de meerwaarde die het behalen van de masteropleidingen heeft op economie en de samenleving. Zo stelde zij dat de student masteropleiding Geschiedenis vorige week een inleiding mocht houden over ‘De opkomst van de creatieve industrie in Suriname’ op de internationale conferentie over ‘Legacy of slavery and indentured labour’, die op het IGSR heeft plaatsgevonden en waarmee ze de maatschappelijke toegevoegde waarde van de studie Geschiedenis heeft kunnen aantonen. Kort stelt te hopen dat de student van de masteropleiding Banking and Finance een bijdrage kan leveren en een oplossing kan brengen ten aanzien van de maatschappelijke en economische crises in het land. Vervolgens ook dat de enige heer van de masteropleiding, Marchiano Garson, die de masterstudie Macro-Economic Analysis and Policies heeft gevolgd, als de decentralisatie goed wordt doorgevoerd, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van de crisis, waarbij mensen voor hun eigen regio mee kunnen beslissen over onder andere de werkgelegenheid en hun leefomstandigheden.
PhD programma begint oktober
Onderdirecteur Onderzoek Andrea Jubithana-Fernand gaf aan dat dit een nieuwe fase is in het leven van de afgestudeerden, die een document in handen krijgen, welke hen in staat stelt te tonen dat zij een bepaalde kennis hebben opgedaan. Een document alleen is niet voldoende, maar men zal ook moeten tonen de opgedane kennis in praktijk tot uiting te kunnen brengen. Er is een PHD-programma dat in oktober zal starten. Afgelopen week konden geïnteresseerden zich voor het laatst aanmelden.
NK

error: Kopiëren mag niet!