De Nationale Assemblee (DNA) heeft weer een brief met indringende vragen naar president Desi Bouterse gestuurd naar aanleiding van de recente mededeling over de definitieve ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij van Suralco te Paranam. Het streven is dat de regering donderdag tijdens een openbare vergadering ingaat op al deze zaken. VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien, lid van de commissie kwestie Suralco, is van mening dat de regering de openbare confrontatie in het parlement probeert te ontwijken. “De volksvertegenwoordiging is niet bij dit besluit gekend, terwijl het gaat om belangrijke besluiten, die zowel de huidige als komende generaties zal binden. De belangen van de samenleving komen hierdoor in het geding”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. De regering is bezig om alles wat in het memorandum of understanding (MOU) was afgesproken met Alcoa, uit te voeren. Dit, ondanks het unanieme standpunt van De Nationale Assemblee dat de intentieverklaring heeft verworpen. In een brief van 14 juni 2018, getekend door vicepresident Ashwin Adhin, informeert president Desi Bouterse de laatste stand van zaken omtrent de Brokopondo Overeenkomst. Eind juli zullen de relevante documenten met betrekking tot de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst zijn afgerond. Hierna zullen deze aan het parlement aangeboden worden. De president meldt ook dat de Afobaka Krachtcentrale op 31 december 2019 in Surinaamse handen komt.
Minstens 400 miljoen US-dollar nodig voor schoonmaak ‘red mud lakes’
In de brief van 14 juni zegt de president dat er afspraken zijn gemaakt dat de milieu-schoonmaak, waartoe de Suralco/Alcoa verplicht is, op een uitermate bekwame wijze zal worden aangepakt. De aluinaardefabriek heeft volgens Gajadien tientallen jaren lang slurrie met zware mineralen en chemicaliën gedumpt in zogenaamde ‘red mud lakes’ en ‘tail ponds’. Er zijn calculaties gemaakt dat op zijn minst 400 miljoen US-dollars geïnvesteerd moet worden voor de schoonmaak van de ‘red mud lakes’ alleen. Indien men dit aspect niet goed afhandelt, kan er enorme schade ontstaan in het grondwater. “Wij moeten waken dat wij geen contaminatie krijgen van onze waterbronnen/grondwater in Para. Dat is gewoonweg een tijdbom”, aldus de VHP’er.
Genoeg potentie om bauxietindustrie weer op gang te brengen
Vorige week donderdag heeft deskundige Rudi Sadi vanuit Saoedi-Arabië een presentatie voor De Nationale Assemblee gehouden. “Hiermee is opnieuw benadrukt dat de regering nagelaten heeft de bauxietindustrie veilig te stellen, terwijl de overname van de Afobaka Stuwdam nog steeds niet goed geregeld is”, benadrukt de VHP’er. Duidelijk uit deze presentatie is geworden dat Suriname met zijn natuurlijke hulpbronnen en de huidige ontwikkelingen op de wereldmarkt enorme potentie heeft om de bauxietindustrie weer op gang te brengen.
Coalitie moet niet meewerken aan gijzeling bauxietreserves in Bakhuysgebied
In het MOU is overeengekomen om de meer dan 760 miljoen ton bauxietreserves in het Bakhuysgebied te exploiteren. De Alcoa is bereid om in een te vormen consortium voor exploitatie van Bakhuysbauxiet, inclusief raffinaderij, te participeren. De werkzaamheden te Bakhuys zouden bij vlot verloop na 4 tot 5 jaar kunnen beginnen. Gajadien vindt dat het Bakhuysgebied verpand wordt aan Alcoa. “Dit is totaal verkeerd, omdat wij helemaal niet zeker zijn in welke mate het bedrijf zal investeren. Ik hoop dat de coalitie niet meewerkt om de rijkdommen van Suriname gevangen te laten houden door Alcoa”, aldus de politicus.
Faisel Rasoelbaks