BBS’er moet SRD 22.433 als bijzondere voorwaarde betalen aan slachtoffer

Openbare aanklager Manro Danning is, nadat het kostenplaatje van de benadeelde aan het gerecht was overgelegd, wederom aan het woord gekomen. Hij zegt dat het totaal kostenplaatje iets meer dan SRD 69.000 is. De verzekering heeft een deel reeds vergoed. De benadeelde heeft de verdachte gevraagd om SRD 22.433 aan hem te betalen. Indien de verdachte dit bedrag niet betaalt, zal hij 2 maanden celstraf moeten uitzitten. De verdachte Harnarain B. riskeert een celstraf van 4 maanden geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor 13 maanden. De vervolging heeft de stukken van de gemaakte kosten op de vorige zittingsdag overhandigd aan het gerecht. Op basis van het procesdossier achtte het OM wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte op 25 februari 2017 een aanrijding heeft veroorzaakt aan de Welgedacht C-weg. Uit het onderzoek blijkt dat de autobestuurder, de verdachte, doende was een vuilniswagen in te halen en heeft daarbij zijn tegenligger, een motorfietser aangereden met als gevolg dat deze diverse fracturen opliep. Volgens de vervolging zag de motorfietser het gevaar en ging uiterst links. Toen hij zag dat het voertuig op hem afkwam stopte de motorfietser, maar werd desondanks door de autobestuurder aangereden. De politie had de verdachte ter plekke in het kort gehoord. Hij gaf de juiste volgorde van de aanrijding. Hij had de motorfiets niet gezien. In verband met het onderzoek werd ook de echtgenote van de autobestuurder gehoord. Zij verklaarde dat de ruiten van de portieren omlaag waren. Voor hun voertuig reed een vuilniswagen. De stank kwam in de wagen en daarom had haar echtgenoot geprobeerd om de vuilniswagen in te halen, met het noodlottig gevolg. Volgens de vervolging heeft de verdachte aanmerkelijk schuld in casu. De verdachte had nog meer voorzorgsmaatregelen moeten treffen.
De raadsman van deze verdachte betoogde dat hij geen bezwaar heeft tegen de strafmaat, noch met de ontzegging van de rijbevoegdheid. Het rijbewijs van de verdachte in kwestie is inmiddels teruggegeven aan hem. De ontzegging van de rijbevoegdheid is gelijk met de tijd van de invordering. Waartegen de verdediging wel bezwaar had, is de betaling van het kostenplaatje. De verzekering heeft het slachtoffer reeds SRD 29.078 betaald. Het slachtoffer heeft een zelfgemaakte staat doorgestuurd naar het OM. Daarin vraagt hij een totaal bedrag van SRD 22.433,50. Het slachtoffer heeft in totaal 22 weken in het ziekenhuis gelegen. Dagelijks heeft hij SRD 75 moeten betalen.
Volgens Danning zijn er 2 staten opgemaakt en opgestuurd door de verzekering. In een van de kostenplaatjes staat welke kosten de verzekering heeft vergoed en uitbetaald aan de benadeelde. De dekking van het voertuig is SRD 30.000. Het saldo dat overblijft aan kosten is meer dan SRD 22.000. Volgens het OM heeft de raadsman dat abusievelijk over het hoofd gezien. Het saldo is SRD 17.000 minder dan in het requisitoir is geëist. Op 11 juli velt de rechter uitspraak. De verdachte is eerder op vrije voeten gesteld.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!