Paramaribo Zoo heeft geen geschenk ontvangen uit India

1 Paramaribo Zoo heeft geen geschenk ontvangen uit IndiaDirecteur Altenberg: “Wij hebben nog niks gezien”

Suriname en India hebben nog voor de komst van de Indiase president, Ram Nath Kovind, enkele overeenkomsten getekend die te maken hebben met cultuur, gezondheidszorg en sociale projecten. Een daarvan was in de media zelf gesteld, gericht te zijn op de Paramaribo Zoo. Gesteld werd dat er voor de Zoo een geschenk was weggelegd. Dagblad Suriname benaderde de Zoo om de strekking hiervan te bekijken. Het blijkt dat de Zoo tot nog toe niets heeft vernomen van een geschenk. John Altenberg, directeur van de Paramaribo Zoo, denkt dat het bericht rond het geschenk op een misverstand zou berusten. “Als je zoiets hoort, dan ben je allang blij, maar wij hebben zelf nog niks gezien”, stelt de directeur.
Er is nimmer (noch vóór noch ná het bezoek van de Indiase president) met de Zoo gepraat over een geschenk. De directeur werd vanuit het kabinet van de first lady (beschermvrouwe van de Zoo) uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van het naambord van de Craftmarkt bij de Palmentuin. Ook daar werd niet gesproken over het geschenk. De dierentuin bestaat inmiddels al 50 jaar. In de afgelopen decennia heeft de Zoo veel kunnen bereiken, maar het is nog niet wat men van wenst te maken.
Een masterplan om de Zoo uit te breiden, staat al geruime tijd klaar. Dat plan zal echter veel geld kosten. Tot nog toe is er maar de helft van het plan gerealiseerd. Het gebaar over een geschenk maakte het daarom even spannend bij de Zoo. Als het over geld moest gaan, dan was het geld, waar de Zoo niet over beschikt, en tot nog toe niet verdient. “Op onze eigen kracht zullen wij het nooit kunnen doen. Hier is onze beschermvrouw zich helemaal van bewust”, vertelt de directeur over het masterplan.
Het gaat niet om de lopende zaken bij de dierentuin. Lopende uitgaven zijn met de huidige inkomsten geen probleem. De leiding van de organisatie zit met de financiering van de uitbreiding. Die investering kan niet worden geleend. “Met mij is het bestuur van de stichting er ook eens mee dat als je het geld niet terug kan betalen, de dierentuin in ernstige problemen zit. Wij zijn heel voorzichtig voor wat dit betreft”, meent Altenberg.
De uitbreidingsinvestering zal echter betekenen dat de dierentuin ruim 11,5 hectare operationeel krijgt. Momenteel wordt er maar 4 hectaren gebruikt. “Ook al zouden wij een boswandelpark maken, hebben de bezoekers veel meer aan dan wat zij tot nu toe zien”, meent hij. Voorlopig kan de Zoo haar hoofd boven water houden. De subsidie vanuit de overheid is niet elk jaar zeker, en ook niet significant ten opzichte van de kosten die worden gemaakt. Vooralsnog doet het entreegeld de kosten helpen bedruipen. Het bezoekersaantal is echter door de jaren heen van 100.000 per jaar afgenomen naar 75.000. Indien dit een trend wordt, blijkt de financiële positie van de Zoo verder te gaan verslechteren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!