Inwonenden Zaailand krijgen onmenselijke bejegening

Er heerst een grote ontevredenheid binnen het Educatief Studenten Opvangcentrum Zaailand, welke gevestigd is aan de Cattleyastraat 7 (Paramaribo). Sedert 11 juni 2018 zijn diverse instanties, waaronder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) en De Nationale Assemblee (DNA), schriftelijk ingelicht over de vele misstanden die zich al geruime tijd voordoen binnen dit jongensinternaat. Het betreft een zeer onmenselijke opstelling naar de jongeren toe vanuit de waarnemende directrice alsook één der begeleidsters. Het taalgebruik, geen medische hulp, ouders/ verzorgen valse informatie verschaffen, trauma-ervaringen, verduistering van donaties, voedsel en financiële bijdrage van de ouders/verzorgers en een gebrek aan professionele begeleiding, zijn allemaal zaken die de jongeren van het voornoemd internaat frequent moeten doorstaan. “Uit het gedrag van mevrouw Simons (waarnemende directrice) is gebleken dat zij zich niet bekommert om ons. Ze is daar puur omdat zij elke maand haar salaris ontvangt. Dat is wat zij ons zelf heeft gezegd. Dit heeft ervoor gezorgd dat enkele jongens weg zijn uit het centrum; zij missen een professionele begeleiding. Onze levensbehoeften en donaties worden ook nog weggedragen door mevrouw Simons, maar doordat wij bedreigd worden, zijn we bang om tegen haar te zeggen dat het niet mag”, aldus een passage uit de brief.
Deze brief is ondertekend door 26 inwonenden. Zij hunkeren naar een humanitaire bejegening en wensen een einde aan de dictatuur van het bestuur van Zaailand. In de periode tussen 11 juni 2018 tot en met heden is er echter niets veranderd. De DNA en het ministerie hebben vooralsnog geen maatregelen getroffen. “Wat wij graag willen, is iemand met een pedagogische achtergrond die ons professioneel kan begeleiden in wat wij tekortschieten met het oog naar een mooie toekomst”, luidt de slotzin van deze brief.
Brief is wraakactie
Dagblad Suriname heeft de waarnemend directrice van Zaailand, Conchita Simons, geconfronteerd met de inhoud van dit schrijven. Op een nogal relaxte toon deelde zij mee dat de jongens, in de leeftijdscategorie tussen 12 en 20 jaar, niet van regels houden. “Het is gewoon dat ze de regels van het internaat strak vinden, waardoor ze leugens rondvertellen. Tegen 18:00 uur bijvoorbeeld moeten de jongens binnen zijn, anders krijgen ze een straf om het erf te harken of ze worden teruggestuurd. Het is geen hotel of je eigen huis dat je kan komen wanneer je hebben wilt.” Voor Simons is het geen schok wat de jongeren uitspoken. “Het is niet de eerste keer dat ze zoiets doen; de directeuren voor mij hebben het ook ervaren. Die brief heb ik zelf ook gelezen. Elke dag krijgen de jongens eten: ’s morgens is het brood, ’s middags is het een warme maaltijd en ’s avonds krijgen ze weer brood”, deelt Simons lachend mee. Zij heeft dus geen idee wat de jongeren traumatisch ervaren. Simons is sedert 15 maart 2018 betrokken bij het jongensinternaat Zaailand. Ondertussen heeft zij zich ook verweerd bij het ministerie.
KSR

error: Kopiëren mag niet!