Curaçao presenteert Suriname weer het bekende toerismemarketinglesje

In 2013 vlogen 4.588 Surinamers naar Curaçao. Een jaar daarvoor was het getal ruim 6.000. In 2016 en 2017 maakten Surinamers in totaal respectievelijk 7.2% om 4.9% uit van het aantal dat het eiland bezocht. Respectievelijk 26.365 om 31.584 Surinamers hebben in 2016 en 2017 tenminste 1 nacht doorgebracht op Curaçao. Een groot deel van de bezoekers uit Suriname zijn feestgangers. De toerismeorganisatie van het land was onlangs in Suriname om de feestperiode, die in mei 2018 is gestart, meer bekendheid te geven. Dit blijkt voor heel wat toerismemarkten een van de meest toegepaste marketingmodellen te zijn. Men verlaat het gemak van het eigen kantoor om de toerist tot in eigen huis een persoonlijke uitnodiging aan te bieden. In toerismemarketing is dit zeker geen nieuw fenomeen.
Suriname
Suriname tracht al geruime tijd enkele marktsegmenten te interesseren in zijn toerismemarkt. Het land transformeren tot een aantrekkelijke toerismedestinatie blijkt echter nog niet te zijn gelukt. “Als land moet je een marketingstrategie hebben en marketingbeleid op jouw strategie losgooien. Dat moet niet een 1 of 2 weken ding zijn. Het moet een plan zijn van 3 tot 5 jaren. Hieruit zul je een aantal elementen halen, om diverse targetmarkten te benaderen”, stelt toerismedeskundige Rabin Boeddha tegenover Dagblad Suriname. Curaçao speelt het toerismespel duidelijk met het voornoemd model.
Marktsegmenten
Binnen de globalisatie, waar de wereld een dorp is geworden, dienen landen als Suriname hun eigen markten te segmenteren. Suriname moet haar doelgroepen uitkiezen. “Curaçao heeft dat stuk duidelijk bijgehouden. Surinamers zijn een belangrijke doelgroep voor de mensen op Curaçao. Zij zijn een redelijk betaalbare destinatie voor Suriname. Curaçao houdt duidelijk cijfers bij. Daarmee gaan zij naar hun markten”, stelt Boeddha. In het verleden heeft Suriname ook meegedaan aan verschillend toerismebeurzen en roadshows bezocht. Die zijn echter niet breed genoeg aangepakt.
Producten
Meer nog, blijken de Surinaamse marketingprogramma’s niet te zijn aangepakt op basis van wat Suriname kan aanbieden als toerismeproducten, maar op basis van wat het Surinaams potentieel is. Waar critici door de jaren heen steeds vaker op beginnen te wijzen, is het feit dat goed voorbereide (en gepresenteerde) producten eerder verkopen dan ‘potentieel’ goede producten. Curaçao bijvoorbeeld is met een helder (feest)pakket aan producten richting Suriname gekomen om die ter verkoop aan te bieden. In Suriname zijn experts, de overheid en zelfs de private sector het nog niet eens over een welke producten Suriname het best zou kunnen aanbieden. Daarnaast kan de private sector het onderling nog niet eens worden over een nationale brandingsstrategie. Deze missen wij weer vanwege het gemis van een nationale toerismevisie. “Wij hadden een aantal elementen. Wat mij pijn doet, is dat wij als land nu geen nationale toerismeontwikkelingsvisie hebben, laat staan een nationale marketingstrategie”, stelt Boeddha. Hij wijst er keer op keer op dat natuur en cultuur de enige zaken zijn waar Suriname vooralsnog de focus op zou kunnen leggen. Het is een kwestie van uitwerken en uitvoeren.
Curaçao
Hoewel toerisme een belangrijke rol speelt in de economie van Curaçao, is het minder afhankelijk van toerisme dan andere Caribische landen. De meeste toeristen komen uit Nederland, Oost-Verenigde Staten, Zuid-Amerika en andere Caribische eilanden. Curaçao is een klein eiland, slechts 40 mijl lang en 3 tot 8 mijl breed, maar het heeft genoeg natuurlijke, culturele en culinaire avonturen om je weken bezig te houden. De Curaçao Tourist Board (CTB) meldt voor het jaar 2017 een totaal van 41,9 miljoen US-dollar aan directe inkomsten uit de toerismesector.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!