Infrastructuur belangrijke basis upgraden groentesector

Orde op zaken stellen binnen de infrastructuur is een heel belangrijke basis om de groentesector verder te ontwikkelen. Het is een pure noodzaak en van groot belang dat de infrastructuur onderworpen wordt aan rehabilitatie. Dit stelt agrarische ondernemer tevens de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, in gesprek met Dagblad Suriname. De Indiase overheid heeft een creditline van miljoenen USD beschikbaar gesteld aan Suriname. De groentesector heeft formeel nog geen aanvragen ingediend. Volgens Bajnath is het wel van groot belang dat de infrastructuur wordt aangepakt. De aanschaf van machines om dit te realiseren, schijnt een prima idee te zijn. De infrastructuur van landbouwers is vaak niet wat het in principe wezen moet.
Ook de kleine rijstboeren in Nickerie wensen zelfverbetering te brengen aan hun infrastructuur. Zo heeft de Surinaamse Productie Verwerking Coöperatie Middenstandsboeren Wageningen een aanvraag lopen voor de aanschaf van twee hydraulische graafmachines. Deze zijn bedoeld om het onderhoud van de primaire aanvoerkanalen zelf ter hand te nemen. Terwijl de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA) tractoren heeft aangevraagd ter vernieuwing van het machinepark. Investeren in het machinepark binnen de rijstsector is van groot belang voor het upgraden van de sector.
Volgens Bajnath is onlangs ook een project van de Europese Unie aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Hierbij is een grant met een waarde van Euro 5.000 aangeboden aan de landbouwers. Zij moeten op hun beurt aanvragen doen om in aanmerking te komen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!