Mathoera: “Slechts vervangen korpsleiding een naïeve denkwijze”

Assembleelid en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera ziet met het simpelweg vervangen van de leiding van het Korps Politie Suriname en de verschillende andere mutaties binnen het korps geen enkele oplossing in de ernstige veiligheidsproblemen, waarmee Suriname nog steeds worstelt. “De benoeming van een nieuwe waarnemend korpschef is een zeer zorgelijke ontwikkeling. Het lijkt wel een wedloop tussen het aanstellen van ministers en korpschefs. We hebben vanaf 2010 al 6 ministers gehad en nu is Roberto Prade de vijfde korpschef. Het simpelweg muteren van de korpsleiding is in mijn perceptie daarom niet de oplossing van de veiligheidsproblemen waarmee Suriname zit. Veiligheid is op dit moment een zeer belangrijke maatschappelijke discussie; het houdt burgers, ondernemers, de overheid en ook het buitenland bezig. Dat is gewoon vanwege de zaken die plaatsvinden: de invoer en uitvoer van drugs, grootschalige corruptie, money laundering, bijna 300 verkrachtingen op jaarbasis, overvallen, berovingen, de wijze waarop mensen gewoon overdag doodgeschoten worden. In pakweg 2 weken zijn 2 mensen op weg naar Kraka doodgeschoten en recent nog 2 personen in het binnenland. Dus de veiligheidsissues zijn groot. Als de minister of regering denkt dat dit simpel met het vervangen van een korpschef opgelost gaat worden, dan is het een vrij naïeve denkwijze”, zei de politica in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK).
Uitdaging KPS wordt groter met onstabiele omgeving
Volgens de parlementariër moest de regering in dit stadium juist ervoor hebben gezorgd dat de politieorganisatie omgetoverd werd in een professioneel KPS, dat over voldoende middelen beschikt. “Vanwege de globaliserende wereld waar criminele organisaties buiten de grenzen opereren, is het al normaal een uitdaging voor het korps. We zitten nu in een crisis, dus de uitdaging wordt groter. Maar deze uitdaging wordt ook nog groter gemaakt met de onstabiele omgeving waarin het korps moet functioneren. De onstabiele omgeving is het bevoegd gezag. Als je 6 ministers in 8 jaren aanstelt om sturing te geven aan de hele justitiële keten, dan betekent dat dat je ministers krijgt die met hun eigen ambitie, visie en denken komen over hoe zij het KPS moeten positioneren. Dat is niet goed!”, aldus de politica. Mathoera verwijst naar de goede organisatie in bedrijven waar steeds geïnvesteerd wordt in het ontwikkelen van goed leiderschap. Dat vraagt dat alle deskundigen, hoog kader, wordt ingezet. “Goede leiders zijn bepalend voor goed functionerende organisaties.”
Nieuwe ambitieuze minister, maar in de praktijk verandert niets
De ex-politiecommissaris hecht ook weinig geloof aan de voornemens van justitieminister Stuart Getrouw wanneer die zonder dergelijke onderbouwing van de financiering van zijn projecten hoop geeft aan de samenleving. Dat is het voornaamste probleem waarom zijn voorgangers geen goed beleid konden uitstippelen op het ministerie. “Dat is nu de misleiding. Elke keer dat er kritiek is, komen zij met de mooiste verhalen. Ik heb de jaarplannen vanaf in het parlement ben op een rijtje gezet en er is nog geen 10% daarvan uitgevoerd. Dus het is een oud verhaal van: ‘zodra mensen kritiek hebben, ga ik de minister vervangen’. Je krijgt dan een nieuwe ambitieuze minister, waardoor het heel erg leuk lijkt, maar in de praktijk verandert er uiteindelijk niets”, benadrukt Mathoera.
Reorganisatie KPS in 2012 heeft niets opgeleverd
“Toen de regering Bouterse 1 in 2010 aantrad, is in 2012 een geweldige reorganisatie van het KPS doorgevoerd. De bedoeling hiervan was om de dienstverlening in alle districten professioneler, sneller en kwalitatief beter te maken. Wat merken wij? De veiligheid en dienstverlening zijn juist alleen maar slechter geworden in de afgelopen 6 jaren”, zegt de VHP’er. Volgens haar heeft de hele reorganisatie van het KPS, waarin veel geld is verspild aan dure consultants, niets opgeleverd. Zij vraagt haarzelf daarom af wat Getrouw nu wil gaan reorganiseren. “Schaarse expertise dat het korps had, heeft men versplinterd door deskundigen middels mutaties hier en daar te verspreiden. Het is geen kritiek om kritiek te hebben, maar ik heb 34 jaar met hart en ziel gewerkt bij het KPS en ik wil dat de organisatie beter is. Geen enkele samenleving zal kunnen draaien zonder een sterke politieorganisatie, die veiligheid en bescherming biedt”, aldus Mathoera.
Faisel Rasoelbaks

error: Kopiëren mag niet!