Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat het Ied-ul-Fitr feest formeel op vrijdag 15 juni wordt gevierd. Feroz Nazir, ondervoorzitter van de Madjlies Moesliemien Suriname (MMS), het Verbond van Islamitische Organisatie, geeft evenwel aan dat ondanks de bekendmaking van de overheid het best mogelijk is dat de afsluiting van de vastenmaand pas op 16 juni gevierd kan worden. Dit heeft allemaal te maken met de stand van de maan. Indien de moslimorganisaties de maan op den 14de niet zien of de maan niet wordt waargenomen door andere landen in de regio, zoals Guyana, Trinidad en Barbados, zal men gewoon doorvasten tot 15 juni. Nazir zegt wel te hopen dat de maan op 14 juni te zien zal zijn, zodat de dag correspondeert met die van de overheid. Nazir vermoedt wel dat de Javaanse moslimbroeders (moslimorganisaties) zich wel zullen houden aan de opgegeven datum van de overheid. Evenals de moslims die eerder met de vastenperiode zijn begonnen en dus de 29-30 dagen van vasten in acht houden en afsluiten (Islamitische maand heeft 29 of 30 dagen). “Als men hun dagen al heeft voltooid, is de vastenmaand voor hen dan afgelopen. De richtlijnen geven aan dat men niet 28 of 31 dagen mag vasten. De ondervoorzitter heeft vernomen dat vanwege de weersomstandigheden het Ied-ul-Fitr gebed van het jaar wederom niet op het Onafhankelijkheidsplein gehouden zal worden. Dit zal net als het vorig jaar bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) gehouden worden.
Niet eerste keer dat Ied-ul-Fitr niet op vastgestelde datum wordt gevierd
Het is overigens niet de eerste keer dat de overheid een datum heeft geprikt, die niet helemaal overeenkomt met de criteria. Het is dus niet de eerste keer dat Ied-ul-Fitr niet op de vastgestelde datum van de overheid wordt gevierd. Nazir stelt te begrijpen dat de overheid een verplichting heeft tijdig de dag te vermelden, omdat het een nationale vrije dag is en diverse bedrijven, organisaties en de overheid zelf tijdig moeten kunnen inspelen hierop. Overigens weet de ondervoorzitter niet hoe de overheid op de datum is gekomen, daar er altijd per brief gecommuniceerd wordt met 3 moslimorganisaties, te weten de MMS, de SMA en de SIV. “Dat zijn de 3 gesprekspartners van de overheid als het gaat om het vaststellen van de data voor het Ied-ul-Fitr feest en het Offerfeest (Ied ul adha) en andere acties regarderend de Islam.” De ondervoorzitter zou in dit kader moeten informeren of de bewuste brief is opgestuurd. De organisaties zouden dan in een gezamenlijke verklaring de datum moeten doorgeven aan de minister. De criteria wordt overigens elk jaar doorgegeven aan het ministerie.
Tweede keer KKF
Dit is de tweede keer dat het Ied-ul-Fitr-gebed gehouden wordt op het KKF-terrein. “Plaatsen waar men bij elkaar komt om het Ied-ul-Fitr te vieren noemt men Ied gah (plaats gereserveerd voor nationaal gebed). Dit vindt meestal op een groot open terrein plaats, wat door de jaren heen in Suriname traditioneel het Onafhankelijkheidsplein is geworden. De afgelopen jaren is het voorgekomen dat het Ied-ul-Fitr-gebed niet op het plein kon plaatsvinden vanwege 1 keer het Carifesta gebeuren en een andere keer doordat er dranghekken waren geplaatst, omdat de staat van het plein toen slecht was. De organisatie moest toen uitwijken naar een andere locatie om het gebed gezamenlijk te verrichten. Het Onafhankelijkheidsplein is dus geen Ied gah. Het is gewoon een nationaal plein”, aldus Nazir. Vorig jaar hadden de organisaties geen toestemming gekregen om het traditionele Ied ul-Fitr-gebed op het Onafhankelijkheidsplein te houden. De Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS) heeft het nationaal Ied-gebed toen gehouden op het KKF Beursterrein.
NK