Bryan Renten: ‘Privacybescherming zal veel belangrijker worden in Suriname”

Bryan Renten ‘Privacybescherming zal veel belangrijker worden in Suriname”1Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), denkt dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) veel belangrijker zal worden in Suriname. Veel bedrijven richten zich meer op de Europese markt. Het bedrijf waar hij voor werkt, Fernandes Bottling NV, die ook een Facebookpagina heeft, kent veel volgers uit Europa. Fernandes houdt ook persoonsgegevens bij. Gegevens die nu in Europa bij wet beschermd zijn. Nu ook werk voor Fernandes dus om zaken op een andere manier te bekijken.
Waar er vroeger gewoon informatie werd opgeslagen en verwerkt, dient men nu alle verwerkingen van persoonlijke gegevens goed te documenteren. In dit register moet onder andere staan welke persoonsgegevens er verwerkt worden, voor welke doeleinden en hoe deze gegevens beveiligd worden. “Het is een ontwikkeling die ons raakt. Direct voor de bedrijven die actief zijn op de Europese markt en bedrijven die voornemens zijn om zaken te doen op de Europese markt”, zegt Renten. Hij kon echter ook niet nalaten vanuit zijn rol als VSB te praten over de mogelijke verdere ontwikkeling van privacybescherming in Suriname. Op het gebied van regelgeving tegen het witwassen van geld bijvoorbeeld heeft Suriname zitten wachten op internationale regelgeving om op een later tijdstip te werken aan lokale verordeningen.
“Het resultaat heb je. 19 miljoen Euro van ons zit vast in Europa. Het is niet uitgesloten dat over 5 of 10 jaren er een internationale standaard komt, waar wij als Suriname aan moeten voldoen. Wij laten in Suriname dingen op ons afkomen. Tegen de tijd dat wij over gaan nadenken, zijn er al regels ontwikkeld en is het te laat om invloed uit te oefenen”, meent Renten.
Elleson Fraënk (Schurman Advocaten) meent dat Suriname de wet niet moet overnemen, omdat het vanuit Europa komt, maar in het kader van privacy bewustzijn (iets wat zij mist in het land). Er werd op 7 juni, tijdens een ICT- associatie en VSB-bijeenkomst, gediscussieerd over een stukje gewoonte van trage creatie van lokale wetgeving. Om dit niet tot een probleem te doen behoren, stelt Fraënk voor dat bedrijven niet op de overheid of op wetten zitten te wachten om te voldoen aan privacy regelgeving. “Je kunt beleid ontwikkelen voor je eigen bedrijf. Je kunt voor jezelf bepalen dat jij je committeert aan bepaalde standaarden. Er zijn voldoende verenigingen van bedrijven die met elkaar kunnen clusteren en met elkaar afspraken kunnen maken. Ontwikkel een keurmerk voor de groep van bedrijven. Dan hoef je geen wet af te wachten. Iets dat je later opgelegd wordt, kun je nu juist als reclame gebruiken”, aldus Fraënk.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!