Goede nazorg is cruciaal voor het herstelproces. Op het moment dat je de feitelijke behandeling hebt doorgelopen, begint een nieuwe fase waarin herstel centraal staat. Hoe is het gesteld met de nazorg in de medische sector van Suriname? In een gesprek geeft Maya Heijmans-Goedschalk, afgestudeerd klinische -en gezondheidspsycholoog, haar indrukken.
Verschillende situaties kunnen ervoor zorgen dat iemand behoefte heeft aan nazorg. Bij een beroving zal via de politie een maatschappelijk medewerker in beeld komen, die indien nodig doorverwijst naar een specifieke psycholoog. Bij chronische aandoeningen zal een huisarts bepalen of er wordt doorverwezen naar een psycholoog. Personen die een suïcidale poging hebben ondernomen, komen ook in aanmerking voor nazorg.
‘Op het gebied van mental health bij mensen met chronische aandoeningen ontbreekt beleid’, zegt psycholoog Heijmans-Goedschalk. Het is een stuk dat nog niet is opgepakt. Gebrek aan nazorg heeft verstrekkende sociaal maatschappelijke gevolgen. Verschillende spanningsvelden kunnen ontstaan. Zo kunnen mensen lijden aan depressiviteit, omdat zij niet weten om te gaan met een bepaalde situatie in hun leven. Dit kan weer nieuwe gezondheidsklachten tot gevolg hebben, nierfalen is een voorbeeld. Ook andere psychologische onregelmatigheden kunnen voorkomen, zoals agressie, relatieproblemen en diverse vormen van verslaving.
Dagblad Suriname besteedde vorige week zaterdag in haar artikel ‘Babysterfte, meer dan een statistiek’ reeds aandacht aan het fenomeen emotionele ondersteuning. In dit artikel kon de lezer o.a. vernemen over het initiatief van de Counseling Group Yasmin in het St. Vincentius Ziekenhuis. Duidelijk kwam naar voren dat het een initiatief is dat vanuit het ziekenhuis zelf kwam.
De weg om voor nazorg in aanmerking te komen, is niet zo eenvoudig. Bij het SZF moeten klanten het consult zelf betalen, terwijl slechts een deel wordt vergoed door de verzekeraar. Dit geldt ook voor de particuliere verzekeraars. Een ander obstakel wordt gevormd door de beeldvorming die er heerst. De angst voor stigmatisering zorgt er vaak voor dat personen afhaken om zo een traject in te gaan. Mensen willen niet vreemd aangekeken worden en laten de zorg uit schaamte liggen.
“Elk ziekenhuis zou een afdeling Medische Psychologie voor patiënten moeten hebben”, stelt de psycholoog. Het is belangrijk dat mensen weten hoe en waar ze voor nazorg in aanmerking kunnen komen, de juiste nazorg geeft mensen tools om te kunnen omgaan met hun klachten. Ten aanzien van babysterfte heeft de Yasmin Counseling Group alvast het initiatief genomen door naast voorlichtingssessies drie lotgenotenbijeenkomsten te organiseren. Er wordt dan stilgestaan bij de emoties die ouders ervaren tijdens het verlies van een kind.