“We moeten de mensen in het binnenland niet vergeten”
Een van de slachtoffers van de gruwelijke roofmoord, die zich donderdagmiddag op de weg naar Kraka te Zanderij heeft voltrokken, is de 56-jarige oud-journalist Isaak Poetisi. Tot 2010 was hij bijkans 7 jaren als journalist verbonden aan het ochtendblad de Ware Tijd. Poetisi, die zich altijd betrokken voelde bij het lot van de bewoners van het verre binnenland, zei het journalistieke werk vaarwel en gaf zijn krachten aan een goudconcessie, behorende aan de onderneming Boss Enterprises NV. Onderweg naar Paramaribo werd Poetisi samen met andere collega’s beschoten door rovers. De 20-jarige Zyllavana Mangkoeredjo overleed ter plaatse. Poetisi werd zwaargewond afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp. Helaas mocht dit niet baten. Onderweg gaf hij de geest vanwege bloedverlies. Een derde persoon heeft een schampschot overgehouden en verkeert buiten levensgevaar, terwijl de vierde persoon er ongedeerd vanaf is gekomen.
‘Het is verschrikkelijk’, zegt collega-journalist Ivan Cairo van dagblad ‘de Ware Tijd’ in gesprek met Dagblad Suriname. Hij heeft jarenlang samengewerkt met Poetisi. Ook Cairo heeft mogen ervaren dat Poetisi heel erg betrokken was bij het lot van de bewoners van het verre achterland. Zoals Cairo het verwoordt, was Poetisi ‘geen man van het harde nieuws.’ Hij hield meer van de achtergrond en human interest verhalen. ‘Ik ga weer bij die mensen van mij’, sprak Poetisi wanneer hij naar het binnenland vertrok om informatie in te winnen over de situatie van de binnenlandbewoners. Poetisi was de mening toegedaan dat deze groep Surinamers te weinig media-aandacht kreeg. Vooral op dit aspect maakte hij zich sterk om de bewoners de ruimte te bieden hun problemen en noden aan te kaarten. ‘Dit was zijn drive’, zegt Cairo, die Poetisi als een vrij sportieve collega heeft ervaren. “Behalve het serieuze werk had hij altijd een joke klaar om zijn collega’s te vermaken met humor”, herinnert Cairo zich.
Ook Dagblad Suriname heeft Poetisi ervaren als een heel rustige type, heel gemakkelijk in de omgang, die graag een babbeltje met een ieder kon maken, ongeacht hij die persoon kende of niet. Hij was geen man van ruzie. Naast de Ware Tijd heeft Poetisi ook gewerkt bij Times of Suriname en Starnieuws.
Lloyd Djendje, medewerker Public en Community Relations bij de Medische Zending, reageerde geschokt en verslagen tegenover Dagblad Suriname bij het vernemen van het droevig bericht. Hij kon het niet geloven dat zijn oud-collega er niet meer is. ‘Ik zag hem laatst nog over straat en toeterde voor hem.’ Djendje heeft heel prettig met Poetisi samengewerkt. Beide waren als journalist verbonden aan het ochtendblad de Ware Tijd. ‘Hij was heel kritisch naar zich toe’, herinnert Djendje zich nog. De gouden regel ‘hoor en wederhoor’ ontbrak nooit in zijn bericht. Hij streefde er altijd naar om alle betrokken actoren mee te nemen in zijn berichtgevingen. ‘Hij wilde altijd meer body geven aan zijn berichten.’ Poetisi was een persoon die gedreven was om te schrijven over issues het binnenland rakende. In zijn stukken pende hij eveneens ontwikkelingsideeën neer, op welke wijze delen van het binnenland ontwikkeld kunnen worden. Dit was vooral een boost om personen aan te sporen om meer te doen voor het verre achterland. Djendje benadrukte dat Poetisi de ‘motor’ was van het verre binnenland. Woorden als ‘we moeten de mensen daar niet vergeten’, die vaker werden geuit door zijn makker, zitten nog in zijn geheugen gegrift. Ook stond Poetisi bekend om zijn consequente actie wanneer een persoon over de schreef ging. ‘Hij pakte iedereen aan of die nou een basja of een kapitein was.’
Dagblad Suriname condoleert de nabestaanden en de collega-journalisten met het tragisch verlies van onze oud-collega Isaak Poetisi.
Asha Gajadien-Bhagwat