Energie Autoriteit moet in juli al operationeel zijn

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regillio Dodson, verwacht dat tegen 1 juli 2018 de Energie Autoriteit Suriname (EAS) operationeel is. Er is al een kandidaat op het oog. De naam wordt niet genoemd door de minister. “Nu zijn wij bezig met de onderhandeling voor de directeur. De kandidaat is er al, maar ik kan de naam nog niet vrijgeven.” In NH-kringen klinkt echter de naam van energievoorzieningsdeskundige Michael Kopinsky het hardst. Kopinsky gevraagd naar een reactie, wenste hier niet op in te gaan. Kopinsky heeft in het recent verleden ook een grote bijdrage gehad bij het formuleren van de energiewetgeving. Hij weet wel van wanten. Vandaar in NH-kringen zijn naam met zekerheid wordt genoemd.
Minister Dodson kon wel meegeven dat er nog een sollicitatieprocedure moet worden opgezet. Het model wordt mogelijk het geven van een logistieke opdracht aan de directeur. “Die zal de opdracht krijgen voor het opstarten en alles op rails brengen. En dan komt er een goede sollicitatieprocedure. Je hebt voor de opstart iemand nodig die kennis heeft van de sector”, stelt Dodson. De benoeming van de directeur zou eigenlijk in de maand april moeten plaatsvinden. Dodson denkt dat het proces nu al bijkans afgerond is. In april werd de Raad van Toezicht op de EAS geïnstalleerd door de NH-minister.
Bij de installatie gaf de minister de raad mee dat hij drie zaken van hen verwacht bij de uitvoering van hun taken. Ten eerste verwacht hij van de leden dat zij hun onafhankelijkheid te allen tijde waarborgen, zoals opgenomen in de wet, door zich te laten assisteren door een externe accountant en subjectexperts bij de uitvoering van hun taken. Ten tweede vormen ze een belangrijke factor in het creëren van maatschappelijk draagvlak voor de activiteiten van de EAS door de terugkoppeling met hun respectieve organisaties. Ze mogen niet vervreemden van de organisaties die ze voorgedragen heeft en dienen actief terug te koppelen met deze organisaties.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!