Suriname telt weer 20 beroepsnotarissen

Frontfoto 2Het notariaat in Suriname is sinds 1 juni 2018 wederom voltallig. Manav Kanhai (36) is bij resolutie van de president op 5 april 2018 benoemd tot beroepsnotaris in Suriname. Het getal van de beroepsnotarissen is hiermee weer compleet, namelijk 20, voor geheel Suriname, zoals de wet dat voorschrijft. Kanhai heeft zijn studie Notarieel-recht in 2008 afgerond aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en trad kort daarna in dienst op het Notariskantoor Calor en Gangaram Panday. Zijn plaats om benoemd en beëdigd te worden tot notaris kwam vrij door het heengaan van notaris Rita Manna. Omdat hij op de tijdlijst van de kandidaat-notarissen op de hoogste plaats gerangschikt stond, mag hij de plaats van Manna vervullen. Dit betekent dat Kanhai de portefeuille van notariaat Manna zal overnemen. De wet is hierin stringent en heeft termijnen aan verbonden, op straffe van een boete.
Domeinmonopolie
Een notaris levert diensten die grofweg ingedeeld kunnen worden in de familiepraktijk, de onroerend goed praktijk en de ondernemingspraktijk. De afnemer van notariële diensten heeft doorgaans geen keuze: hij moet deze afnemen bij de notaris. De notaris is een ondernemer met een domeinmonopolie op het opstellen van authentieke akten. Rechter Dinesh Sewrattan stelt dat het bevorderen van de rechtszekerheid een belangrijke taak is van de notaris. Sewrattan maakte wel de opmerking dat de Wet op de Notarisambt moet worden aangepast, en in het bijzonder met betrekking tot het tuchtcollege. De procedure is vrij verouderd en omslachtig geregeld. Daarmee gaf hij de Vereniging van Notarissen huiswerk.
Waarnemend procureur-generaal Carmen Rasam benadrukte dat een notaris het belang van de cliënten nooit uit het oog mag verliezen. Behoeften van cliënten moeten centraal staan. Daarnaast moet betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.
Kwaliteit van notariële diensten is een moeilijk grijpbaar begrip. De meeste consumenten hebben geen ervaring met het notariaat en weten vooraf niet waaraan een goede akte moet voldoen. Ook achteraf, dus nadat de akte is verleend, kunnen de meeste consumenten de kwaliteit ervan slecht beoordelen. Hier werd zowel door Rasam als Sewrattan de nadruk gelegd op de taak van de notaris om zijn cliënten zo goed als mogelijk te informeren. Er worden nagenoeg geen pogingen ondernomen om de kwaliteit van de dienstverlening transparant te maken. Dit zou kunnen door voorlichting te geven aan afnemers: waar moet een bepaalde akte aan voldoen? Waar moet ik op letten bij het kiezen van een notaris? Het is ook niet duidelijk wiens taakstelling dit precies is.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!